Radio

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

THOUGHT FOR THE DAY



Σκέψη της ημέρας


What is the best gift that teachers can offer to the society and the nation? Bhagawan lovingly reminds us today.

There is a perennial bond of pure love between teachers and students. Students can win over any teacher’s heart, and a teacher can win over students’ hearts as well. To be loved, you must love others first. The basis of Indian culture is, “Speak truth, practice right conduct.” Be humble. You may not always oblige, but you can always speak obligingly! At times, teachers may need to be strict. Be so. Remember, God can be harder than a diamond when the situation demands. Otherwise, He is softer than butter. Teachers very well understand this Divine nature and must exemplify it in their behaviour too. To take students into their confidence, teachers must approach them with love and fearlessly point out their mistakes and lead them on the right path. Only then students will follow the righteous path and correct their mistakes. For the progress and prosperity of the nation, every teacher must love their students and mould their character.

- Divine Discourse, Nov 21, 2001.

A good student is an offering that every good teacher makes to the nation.
-BABA



Ποιο είναι το καλύτερο δώρο που οι δάσκαλοι μπορούν να κάνουν στην κοινωνία και το έθνος τους; Ο Μπάγκαβαν μας το υπενθυμίζει σήμερα με αγάπη.

 Υπάρχει ένας αιώνιος, ακατάλυτος, δεσμός αγνής αγάπης που συνδέει μαθητές και δασκάλους. Οι μαθητές μπορούν να κερδίσουν την καρδιά οποιουδήποτε δασκάλου τους, όπως και ο δάσκαλος μπορεί να κερδίσει τις καρδιές των μαθητών του. Για να σας αγαπήσουν οι άλλοι, πρέπει πρώτα εσείς να τους αγαπήσετε. Η βάση του πολιτισμού και της πνευματικής καλλιέργειας στην Ινδία είναι η εξής αρχή: « Να λέτε την αλήθεια και να εφαρμόζετε την ορθή συμπεριφορά». Να είσαστε ταπεινοί. Ίσως να μη μπορείτε πάντοτε να υποχρεώνετε τους άλλους, μπορείτε όμως να τους μιλάτε πάντα με τρόπο που υποχρεώνει. Πότε-πότε, ίσως χρειάζεται οι δάσκαλοι να συμπεριφέρονται με αυστηρότητα. Έτσι να είσαστε και εσείς. Να θυμόσαστε ότι ο Θεός μπορεί να είναι σκληρότερος και από το διαμάντι, αν οι συνθήκες το απαιτούν. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο Θεός είναι πιο απαλός και πιο τρυφερός από το βούτυρο. Οι δάσκαλοι πολύ καλά  κατανοούν τούτη την Θεϊκή φύση και οφείλουν, με την συμπεριφορά τους, να την ακολουθούν ως παράδειγμα στη ζωή τους. Οι δάσκαλοι πρέπει να πλησιάζουν τους μαθητές με αγάπη και να τους επισημαίνουν  άφοβα τα σφάλματά τους, ώστε έτσι να οικοδομούν την αυτοπεποίθησή τους. Μόνο τότε οι μαθητές θα ακολουθούν το ηθικό μονοπάτι της δικαιοσύνης και θα διορθώνουν τα λάθη τους. Προς χάρη της προόδου και της ευημερίας του έθνους, κάθε δάσκαλος οφείλει να αγαπά τους μαθητές του και να διαπλάθει τον χαρακτήρα τους.        
 
Ο καλός μαθητής είναι η προσφορά που κάθε καλός δάσκαλος κάνει στο έθνος.

-ΒΑΒΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο