Radio

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What is the true ability we must rely on? Bhagawan lovingly reminds us today, giving us a beautiful simile.

Sun is the natural source of light. Human life is impossible without Sunlight. Sunlight is the cause for rains which enable crops to grow. Sun is also the source of health and happiness. Similarly, Right conduct (Dharma) is the Sunlight that illumines the entire Universe. The word Dharma means ‘that which upholds’. It is Dharma which teaches the right relationship between two individuals and between societies. Dharma reveals to every being, through their hearts, what is right and wrong, what is true and false. It is righteousness which promotes the wellbeing of societies. It is the protector of universal wellbeing. The Universe cannot be sustained without Dharma. A man of wisdom is more powerful than a physically strong man, just as a puny mahout is able to control an elephant. It is not enough for people to rely on physical strength alone.

- Divine Discourse, Jan 23, 1997.

Dharma destroys the one who violates it. Dharma protects the one who protects it.
-BABA


Ποια είναι η αληθινή ικανότητα στην οποία πρέπει να βασιζόμαστε; Ο Μπάγκαβαν μας το υπενθυμίζει σήμερα, δίνοντάς μας μια όμορφη παρομοίωση.

 Ο Ήλιος είναι η φυσική πηγή του φωτός. Χωρίς το Ηλιακό φως είναι αδύνατο να υπάρξει ζωή για τον άνθρωπο. Το Ηλιακό φως είναι η αιτία στην οποία οφείλονται οι βροχές, που επιτρέπουν στις καλλιέργειες να φυτρώνουν και να αναπτύσσονται. Επίσης, ο Ήλιος είναι πηγή της υγείας και της ευτυχίας. Παρομοίως, η Ορθή ενάρετη συμπεριφορά (το Ντάρμα), είναι το Ηλιακό φως που φωτίζει ολόκληρο το Σύμπαν. Η λέξη Ντάρμα σημαίνει «εκείνο που υποβαστάζει, που υποστηρίζει». Το Ντάρμα είναι εκείνο που διδάσκει την σωστή σχέση που συνδέει μεταξύ τους δυο ανθρώπους καθώς και τις κοινωνίες. Το Ντάρμα φανερώνει σε κάθε άνθρωπο, μιλώντας στην καρδιά του, ποιο είναι το ορθό και ποιο το λανθασμένο, τί είναι αληθινό και τί είναι ψεύτικο. Η ορθή συμπεριφορά είναι εκείνη που βελτιώνει την ευημερία των κοινωνιών. Είναι ο υπερασπιστής της ευημερίας του Σύμπαντος. Το Σύμπαν δεν μπορεί να συντηρηθεί χωρίς το Ντάρμα. Ο άνθρωπος που διαθέτει σοφία είναι πιο δυνατός από εκείνον που είναι σωματικά ισχυρότερος, ακριβώς όπως ένας μικρόσωμος φύλακας ελεφάντων μπορεί να κοντρολάρει ένα ελέφαντα. Δεν αρκεί για τον άνθρωπο να βασίζεται αποκλειστικά στην φυσική σωματική του δύναμη.    

 Το Ντάρμα καταστρέφει εκείνον που το παραβιάζει και προστατεύει εκείνον που το υπερασπίζεται.
-ΒΑΒΑ



 Source: SAI INSPIRES




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο