Radio

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What is the one most common quality that is responsible for our lack of peace and how do we handle it? Bhagawan motivates us by giving a very important message.

What is the root cause of discontentment? It is envy. This has been the besetting human vice from the beginning of time. Only when envy is eradicated from the heart will one have self-satisfaction. The contented person enjoys peace. How does envy arise? When one compares oneself with those who are better off, who hold higher offices, score higher marks or are more handsome. Thus, it arises when one suffers from a consciousness of one’s own inferiority; it is basically discontent over what one lacks. To get rid of this evil quality one has to look at those who are worse off than oneself. In due course one develops a sense of equal-mindedness both towards those who are better off and those who are worse. Such equal-mindedness is a Divine quality. There is nothing wrong in aspiring for higher positions. But one should not feel envious about those who are in such positions. It is a crime to entertain such feelings.

- Divine Discourse, 19 Jan, 1989.

Equanimity is a divine quality.
                                                    -BABA


Ποια είναι η πιο συνηθισμένη ιδιότητα που ευθύνεται για το ότι δεν είμαστε ειρηνικοί και πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση; Ο Μπάγκαβαν κινητοποιεί το ενδιαφέρον μας με το σημερινό σημαντικό μήνυμα.

 Ποια είναι η ριζική αιτία της δυσαρέσκειας; Η ριζική αιτία της δυσαρέσκειας είναι η ζήλια. Πρόκειται για μια πολύ παλιά και βαθιά ριζωμένη ανθρώπινη κακία, που υπάρχει από το ξεκίνημα του χρόνου. Μόνο όταν ο άνθρωπος ξεριζώσει την ζήλια από την καρδιά του, θα μένει ευχαριστημένος από τον εαυτό του. Ο άνθρωπος που είναι ικανοποιημένος μπορεί να απολαύσει την ειρήνη. Πώς προκύπτει η ζήλια; Η ζήλια προκύπτει όταν ο άνθρωπος συγκρίνει τον εαυτό του με εκείνους που είναι πιο πλούσιοι, που κατέχουν ανώτερα αξιώματα, που παίρνουν καλύτερους βαθμούς, ή είναι πιο ωραίοι. Το ίδιο συμβαίνει όταν κάποιος υποφέρει από την αντίληψη που τον διακατέχει ότι είναι κατώτερος από τους άλλους. Βασικά, πρόκειται για την δυσαρέσκεια που νοιώθει ο άνθρωπος για κάτι που το στερείται. Για να απαλλαγεί από αυτή την κακία, πρέπει ο άνθρωπος να στρέψει την ματιά του προς εκείνους που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από την δική του. Στον κατάλληλο χρόνο,  ο άνθρωπος αναπτύσσει την αίσθηση της ισότητας τόσο έναντι εκείνων που είναι σε καλύτερη θέση όσο και έναντι εκείνων που είναι σε χειρότερη θέση από τον ίδιο. Μια τέτοια αίσθηση ισότητας είναι ιδιότητα Θεϊκή. Δεν είναι διόλου κακό να επιθυμείτε τις ανώτερες θέσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να φθονείτε εκείνους που κατέχουν τις θέσεις αυτές. Είναι έγκλημα να σας διακατέχουν τέτοια αισθήματα.        

 Η αταραξία είναι Θεϊκή ιδιότητα.
                                                         -ΒΑΒΑ 


 Source: SAI INSPIRES




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο