Radio

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


Why must we prioritise mind control? Bhagawan lovingly underscores its importance for us today.

All the diseases which afflict a person are the result of agitations in the mind. The enormous growth of disease in the world today is due to the loss of peace of mind. The mind has three kinds of capabilities. One is Anekagrata (a wandering mind). Another is Sunyata (vacancy, emptiness) and the third is Ekagrata (single-pointed concentration). Sunyata is the state in which the mind goes to sleep when something edifying is being said. The mind is unresponsive to what is good and beneficial. Such a state of mind is called Tamasic (slothful). It is the blindness of ignorance. Anekagrata is an equally undesirable mental state. It too is degrading; the mind is like the turbulent Ganga. It has to be restrained by the use of brakes, as in a fast-moving vehicle. Dhyana (meditation) is the brake devised for the control of the mind. For one-pointed concentration, peace is most essential.

- Divine Discourse Jan 14, 1988.

Command the mind, regulate your conduct, keep your heart straight and clear, then you will get the grace of God.
                         -BABA


Γιατί πρέπει να βάζουμε σε προτεραιότητα τον έλεγχο του νου; Ο Μπάγκαβαν υπογραμμίζει με αγάπη σήμερα την σημαντικότητα που έχει αυτό το ζήτημα για εμάς.

 Όλες οι αρρώστιες που προσβάλλουν τον άνθρωπο έρχονται ως αποτέλεσμα της ταραχής και της αναστάτωσης του νου. Η τεράστια ανάπτυξη των ασθενειών, που παρατηρείται σήμερα στον κόσμο, οφείλεται στο ότι ο νους έχει χάσει την γαλήνη του. Ο νους έχει τριών ειδών ικανότητες. Μια από αυτές είναι το ότι μπορεί να περιφέρεται και να περιπλανιέται. Μια άλλη είναι ότι μπορεί να μένει άδειος, κενός. Και η τρίτη είναι ότι έχει την ικανότητα να επικεντρώνεται απολύτως σε ένα σημείο. Ο νους, στην περίπτωση που είναι άδειος, βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου και αυτό συμβαίνει ενώ λέγεται κάτι εποικοδομητικό, που εξυψώνει τον άνθρωπο. Έτσι, ο νους είναι απαθής και αδιάφορος και δεν αντιδρά σε ό,τι είναι καλό και επωφελές. Αυτή η κατάσταση  ονομάζεται κατάσταση αδράνειας του νου ή νωθρότητας και οκνηρίας. Πρόκειται για την πνευματική τύφλωση που οφείλεται στην άγνοια του ανθρώπου, στην αμάθειά του. Η κατάσταση του νου, ο οποίος περιπλανιέται, είναι μια εξίσου δυσάρεστη και ανεπιθύμητη πνευματική κατάσταση. Και αυτή είναι ταπεινωτική για τον άνθρωπο. Και εδώ έχουμε ένα νου που μοιάζει με τον πολυτάραχο ποταμό Γάγγη. Πρέπει να τον συγκρατήσουμε χρησιμοποιώντας κάποιο φρένο, όπως ενεργούμε και για ένα αυτοκίνητο που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Ο διαλογισμός είναι το φρένο που έχει επινοηθεί για τον έλεγχο του νου. Για την απόλυτη συγκέντρωση του νου σε ένα σημείο, εντελώς απαραίτητη είναι η ειρήνη.        
 
Να εξουσιάζετε τον νου σας, να ελέγχετε και να ρυθμίζετε την συμπεριφορά σας, να διατηρείτε την καρδιά σας ειλικρινή και αμόλυντη, και τότε θα έχετε την χάρη του Θεού.
                                  -ΒΑΒΑ  



 Source: SAI INSPIRES





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο