Radio

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας



Why should we undertake service in this day and age? What is true service and what are its benefits? Bhagawan lovingly reminds us today!

Preoccupation with one's own welfare and happiness is the bane of the dualistic mentality. It breeds discontent and sorrow. Feelings of attachment and aversion sully the mind. The mind can be purified through service. External observances like bathing several times a day, smearing Vibhuti all over and chanting mantras mechanically will not serve to cleanse the mind of impurities. These are only outward show, with nothing spiritual about them. Transcendental knowledge, which will help to raise man from the animal level, can be got through diligent enquiry and steadfast faith. This is being ignored today. Perceiving untruth as truth and treating truth as untruth, people are immersed in accumulating ephemeral objects, considering them as permanent. You must get out of this narrow groove, outgrow your selfish tendencies and learn to regard the whole of mankind as one family. That is true service. Few have such a large-hearted approach today.

- Divine Discourse, Nov 19, 1987

Service is spiritual discipline, not a pastime of the rich and well placed.
-BABA


Γιατί πρέπει να αναλαμβάνουμε έργα προσφοράς υπηρεσίας στις μέρες τούτης της εποχής; Τι είναι η αληθινή προσφορά υπηρεσίας και ποια οφέλη μας προσφέρει; Ο Μπάγκαβαν μάς το θυμίζει σήμερα με αγάπη.

Η ενασχόληση  του ανθρώπου με την προσωπική του καλοπέραση, ευημερία και ευτυχία, είναι ο όλεθρος της δυαδικής νοοτροπίας. Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί δυσαρέσκεια και θλίψη. Τα συναισθήματα της προσκόλλησης και της αντιπάθειας κηλιδώνουν τον νου. Ο νους μπορεί να εξαγνισθεί με την βοήθεια της ανιδιοτελούς προσφοράς υπηρεσίας. Η υπερβολική τήρηση εξωτερικών κανόνων, όπως το να κάνει κανείς το λουτρό του πολλές φορές την ημέρα,  να αλείφεται με βιμπούτι παντού και να ψάλλει τα μάντρα με μηχανικό τρόπο, δεν θα βοηθήσει στον εξαγνισμό του νου από τις βρωμιές που τον μολύνουν. Αυτά δεν είναι παρά εξωτερική επίδειξη, χωρίς τίποτε το πνευματικό. Η ανώτερη γνώση, η  υπερβατική, η οποία βοηθάει για να ανυψωθεί ο άνθρωπος από το επίπεδο του ζώου, είναι γνώση που μπορεί να αποκτηθεί με επιμελημένη έρευνα και ακλόνητη πίστη. Αυτό το αγνοούν σήμερα οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το ψέμα ως αλήθεια και αντιμετωπίζουν την αλήθεια ως ψέμα, κι αυτό που κάνουν είναι να αφήνονται να βυθίζονται στην συσσώρευση εφήμερων υλικών πραγμάτων, πιστεύοντας ότι αυτά είναι αιώνια. Πρέπει να βγείτε από τούτη την στενωπό, να ξεπεράσετε τις εγωιστικές τάσεις και παρορμήσεις σας και να μάθετε να θεωρείτε ολόκληρη την ανθρωπότητα ως μία οικογένεια. Αυτή είναι η αληθινή προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Λίγοι προσεγγίζουν σήμερα με τόσο ανοιχτόκαρδη διάθεση την πανανθρώπινη κοινωνία μας.
 
Η προσφορά υπηρεσίας είναι άσκηση πνευματικής πειθαρχίας, δεν είναι ενασχόληση των πλούσιων και ευκατάστατων, για να περνάνε την ώρα τους.
-ΒΑΒΑ

 Source: SAI INSPIRES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο