Radio

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

THOUGHT FOR THE DAY

Σκέψη της ημέρας


As we observe Children’s Day in India today, what is Bhagawan’s message to all the little lovely children? Let us listen from Bhagawan Himself.

Sweet and tender-hearted boys and girls! In our culture we have four injunctions: "Matru devo bhava, Pitru devo bhava, Acharya devo bhava, Atithi devo bhava - Regard your mother, father, teacher and guests as God”. Ever since you entered this world, your mother has loved you, has fostered you with her own blood and wishes for your welfare constantly. So first and foremost you must learn to respect her. Your father protects you and thinks constantly of your future, welfare and prosperity. Hence you should show affection and regards to him too. Mother gives you the body, father shows you ways of protecting and fostering it, but the teacher enables the intelligence in you to flourish. Life does not consist merely of eating. Education is that which shows how one should conduct oneself in society. So the teacher who gives you this ability should be honoured. And the society is the place where all of these can be put to use. Therefore, considering guests as representatives of society, we should offer them the due respect and honour.

- Divine Discourse, Nov 22, 1975.

Children should be molded to conduct themselves in the righteous path through sweetness and softness through maternal affection.
-BABA 


Καθώς σήμερα στην Ινδία τιμούμε την Ημέρα των Παιδιών, ποιο είναι το μήνυμα που ο Μπάγκαβαν απευθύνει στα μικρά παιδιά, που όλα τους είναι χαριτωμένα; Ας ακούσουμε τα λόγια του Ίδιου του Μπάγκαβαν.


Αγόρια και κορίτσια, που τρέφετε στην καρδιά σας την γλυκύτητα και την τρυφερότητα!  Στον πολιτισμό μας έχουμε τέσσερις εντολές που λένε: «Να θεωρείτε ως Θεό την μητέρα σας, τον πατέρα σας, τον δάσκαλό σας κι εκείνους που φιλοξενείτε». Από τότε που ήλθατε σε τούτον τον κόσμο, η μητέρα σας σάς αγαπά, σας φροντίζει και σας ανατρέφει στοργικά, με το ίδιο το αίμα της και ακατάπαυστα εύχεται για την ευημερία σας. Έτσι, πρώτα από όλα πρέπει να μάθετε να σεβόσαστε την μητέρα σας. Ο πατέρας σας σάς προστατεύει και σκέφτεται συνεχώς για το μέλλον σας, για την ευημερία σας και για το πώς θα ζήσετε ευτυχισμένοι. Κατόπιν αυτού, πρέπει να δείχνετε την αγάπη σας και τον σεβασμό σας και προς τον πατέρα σας. Η μητέρα σάς δίνει το σώμα, ο πατέρας σάς δείχνει τους τρόπους για να το προστατεύετε και να το φροντίζετε, ενώ ο δάσκαλός σας ενδυναμώνει και καλλιεργεί την ευφυΐα που έχετε μέσα σας ώστε να αυξηθεί και να ανθίσει. Η ζωή δεν είναι μόνο το φαγητό. Η παιδεία σάς μαθαίνει πώς πρέπει να συμπεριφερόσαστε μέσα στην κοινωνία. Και συνεπώς, πρέπει να τιμάτε τον δάσκαλο, που σας ασκεί σε τούτη την ικανότητα. Και η κοινωνία είναι ο τόπος όπου όλα τούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Συνεπώς, θεωρώντας τους επισκέπτες μας, που φιλοξενούμε, ως εκπροσώπους της κοινωνίας, πρέπει να τους προσφέρουμε την τιμή και τον σεβασμό που τους πρέπει.        


Τα παιδιά πρέπει να διαπλάθονται ώστε να συμπεριφέρονται στο ηθικό και ενάρετο μονοπάτι  με την γλυκύτητα και λεπτότητα που τους εμπνέει η μητρική αγάπη.
-ΒΑΒΑ 



 Source: SAI INSPIRES





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο