Radio

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What is the role of ritual worship in the spiritual path? Bhagawan gives an uplifting and enlightening explanation today.

Since you can’t swim across a flooded stream, you board a raft. So also, since you can’t master the Formless, you resort to the Form with attributes and struggle to swim across to the Formless through worship and contemplation. But can you remain forever on the raft, amidst the currents and whirlpools? You must discard this conventional worship some day and reach the shore. Worship is just a means of educating the emotions. Human impulses and emotions have to be guided and controlled. Just as the raging waters of the Godavari river have to be curbed by dikes, halted by dams, tamed by canals, and led quietly to the ocean which can swallow all floods without a trace, so too the age-long instincts in you have to be trained and transmuted by contact with higher ideals and powers. When the fruit is ripe, it will fall off the branch of its own accord. Similarly, when renunciation saturates your heart, you lose contact with the world and slip into the lap of the Lord.

- Divine Discourse, Oct 26, 1961.

The touchstone for virtue in a person is his keenness to give up, to sacrifice, and to develop detachment.
-BABA



Ποιος είναι ο ρόλος της τελετουργικής λατρείας στον πνευματικό δρόμο; Ο Μπάγκαβαν μάς δίνει σήμερα μιαν εξήγηση που μας εξυψώνει.


Επειδή δεν μπορείτε να περάσετε κολυμπώντας ένα πλημμυρισμένο ποτάμι, ανεβαίνετε γι αυτό πάνω σε μια σχεδία. Επίσης, επειδή δεν μπορείτε να κατανοήσετε το Άμορφο, δηλαδή τον Θεό, που δεν έχει μορφή, καταφεύγετε στην Μορφή του Θεού, η οποία έχει ιδιότητες και έτσι αγωνιζόσαστε για να περάσετε κολυμπώντας στο Άμορφο, και να το κατανοήσετε με την βοήθεια της λατρείας και του στοχασμού του Θεού. Ωστόσο, μπορείτε άραγε να παραμένετε για πάντα πάνω στην σχεδία, ανάμεσα στα ρεύματα του νερού και τις ρουφήχτρες του; Κάποια μέρα, πρέπει να παρατήσετε τούτη την καθιερωμένη λατρεία και να φτάσετε στην ακτή. Η λατρεία είναι απλά ένα μέσο, ένας τρόπος, για να εκπαιδεύσετε τα έντονα συναισθήματά σας. Οι παρορμήσεις και τα έντονα συναισθήματα του ανθρώπου πρέπει να ελέγχονται και να καθοδηγούνται. Ακριβώς όπως τα μανιασμένα νερά του ποταμού Γκοντάβαρι πρέπει να τιθασευτούν με αναχώματα και να ανακοπούν με φράγματα, ώστε γαληνεμένα με την βοήθεια καναλιών να οδηγηθούν ήσυχα στον ωκεανό, που μπορεί να καταπιεί και να αφομοιώσει όλες τις πλημμύρες χωρίς να μείνει ίχνος τους, έτσι και τα ένστικτα που τα έχετε μέσα σας για όλη σας την ζωή, οφείλετε να τα κοντρολάρετε και να τα μεταμορφώσετε με την βοήθεια ανώτερων ιδανικών και πνευματικών δυνάμεων. Όταν ο καρπός ωριμάσει, θα αφήσει το κλαρί και θα πέσει από μόνος του. Παρομοίως, όταν η απάρνησή σας για τα εγκόσμια πράγματα πλημμυρίσει την καρδιά σας, τότε θα χάσετε την επαφή που έχετε με τον κόσμο και θα πέσετε στην αγκαλιά του Κυρίου.


Το κριτήριο για την αρετή ενός ανθρώπου είναι η προθυμία του με την οποία παραιτείται από τις προσκολλήσεις του, τις θυσιάζει και αναπτύσσει την δύναμή του να απαλλάσσεται από αυτές.
-ΒΑΒΑ


 Source: SAI INSPIRES



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο