Radio

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

THOUGHT FOR THE DAY



Σκέψη της ημέρας

What is the duty we owe to ourselves? Bhagawan lovingly reminds us today.

There is no evil in money, scholarship, knowledge or intelligence. But evil arises from activities that one performs using them. Pure water has no colour. Poured into a black bottle, it appears black. Poured into a red bottle, it appears red. Water has not become red or black; colour of the bottle makes the difference. When money, scholarship, cleverness and intelligence are possessed by persons in whom rajas (passion, emotion, outgoing nature) is dominant, they promote hatred, ambition and lust. When possessed by persons in whom tamas (sloth, dullness, conceit) is dominant, they promote miserliness, greed and envy. When possessed by persons in whom Satwa (equanimity, balance, purity) is dominant, they promote love, compassion, urge to serve, the unity of all mankind and world peace. The sublimation of your character to Satwa is the duty that everyone owes to themselves. This is the path, the real goal. You must ceaselessly tread the path and reach the goal.

- Divine Discourse, Nov 23, 1985.

When your heart is filled with good thoughts and feelings, all  that comes out of your senses  - your speech, your vision, your action – will all be pure.
-BABA


Ποιο είναι το καθήκον, που οφείλουμε να επιτελέσουμε για χάρη του εαυτού μας; Ο Μπάγκαβαν μας το θυμίζει σήμερα με αγάπη.


Δεν υπάρχει τίποτε το κακό στο χρήμα, στην μόρφωση, στην γνώση ή στην εξυπνάδα που διαθέτει ο άνθρωπος. Το κακό προκύπτει από τις δραστηριότητες που αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας τούτα τα μέσα. Το καθαρό νερό δεν έχει χρώμα. Όταν όμως το χύσουμε μέσα σε ένα μαύρο μπουκάλι, φαίνεται μαύρο. Όταν το μπουκάλι είναι κόκκινο, τότε το νερό φαίνεται κόκκινο. Το νερό δεν γίνεται μαύρο ή κόκκινο. Το χρώμα του δοχείου ευθύνεται για τις χρωματικές διαφορές.  Όταν τα χρήματα, η μόρφωση, η εξυπνάδα και η νοημοσύνη διακατέχονται από άτομα στα οποία κυριαρχεί ο χαρακτήρας του πάθους, των δυνατών συγκινήσεων και της δράσης που εξωτερικεύεται (ρατζασικός χαρακτήρας), τότε τα άτομα αυτά καλλιεργούν το μίσος, την φιλοδοξία και τους ένοχους πόθους. Όταν τα ίδια αυτά μέσα βρίσκονται στην διάθεση ατόμων που κυριαρχούνται από την αδράνεια, την βαργεστημάρα, την θαμπάδα και την αλαζονεία (ταμασικός χαρακτήρας), τότε τα άτομα αυτά αναπτύσσουν την τσιγγουνιά, την απληστία και το φθόνο. Όταν τα προσόντα αυτά ανήκουν σε ανθρώπους που κυριαρχούνται από την αταραξία, την ισορροπία και την αγνότητα (σατβικός χαρακτήρας), τότε οι άνθρωποι αυτοί καλλιεργούν την αγάπη, την συμπόνια, την έντονη επιθυμία για προσφορά υπηρεσίας, την ενότητα όλων των ανθρώπων και την παγκόσμια ειρήνη. Η εξιδανίκευση του χαρακτήρα σας ώστε να προσλάβει τα χαρακτηριστικά της ισορροπίας (σατβικός χαρακτήρας) είναι καθήκον για όλους σας. Αυτός είναι ο ηθικός, ο πνευματικός δρόμος. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής. Οφείλετε να βαδίζετε ασταμάτητα σε τούτον τον δρόμο και να φτάσετε σ’ αυτόν τον μεγάλο σκοπό!


Όταν η καρδιά σας είναι γεμάτη από καλές σκέψεις και καλά συναισθήματα, όλα που προκύπτουν από τις αισθήσεις σας - τα λόγια που λέτε, οι εικόνες που βλέπετε, οι πράξεις που κάνετε – όλα θα είναι αγνά.
-ΒΑΒΑ


Source: SAI INSPIRES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο