Radio

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας

What should we do to attain eternal peace and happiness? Bhagawan lovingly elucidates with simple examples.

You have to give up your pursuit of sensory objects if you seek lasting peace and joy. Material wealth brings along with it not only joy but grief as well. Accumulation of riches and multiplication of wants only lead to alternation between joy and grief. Attachment is the root of both joy and grief; detachment is the saviour. Attachment (ashakti) is death (maraka). Non-attachment (anashakti) is liberating (taraka). A millionaire pays income tax with tears in his eyes, while a headmaster joyfully gives up the furniture and laboratory appliances of his school when he is transferred to some other place. Why? The headmaster knows that he is only the caretaker, not the owner. He is not attached to these articles; he knows that they belong to the government. So, too, feel that your family, house, property, car, etc. are all the Lord's property and you are just a trustee; be unattached and be ready to give them up without any murmur, at a moment's notice!

- Divine Discourse, Aug 19, 1964

The spiritual path is the path of detachment, of sense control, of rigorous mind training.
-BABA


Τί πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε παντοτινή ειρήνη και ευτυχία; Ο Μπάγκαβαν αποσαφηνίζει αυτό το ζήτημα με αγάπη παρέχοντας και παραδείγματα.

Πρέπει να πάψετε να κυνηγάτε αισθησιακά πράγματα, αν αναζητείτε ειρήνη και χαρά που ισχύουν για πάντα. Ο υλικός πλούτος φέρνει μαζί του όχι μόνο την χαρά αλλά και την λύπη. Αν συσσωρεύετε πλούτη και πολλαπλασιάζετε τις ανάγκες σας, τότε αυτό που κάνετε οδηγεί μόνο στην εναλλαγή της χαράς και της λύπης. Η προσκόλληση είναι η ριζική αιτία τόσο της χαράς όσο και της λύπης. Η απαλλαγή από την προσκόλληση είναι η σωτηρία. Η προσκόλληση είναι θάνατος. Η απαλλαγή από την προσκόλληση είναι απελευθέρωση. Ο εκατομμυριούχος πληρώνει τον φόρο εισοδήματος με δάκρυα στα μάτια, ενώ ο διευθυντής του σχολείου παραδίδει χαρούμενος τον εξοπλισμό του εργαστηρίου του σχολείου του, όταν η υπηρεσία του τον μετακινήσει σε άλλο μέρος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο διευθυντής γνωρίζει ότι είναι απλά ο υπεύθυνος για την εποπτεία και την φύλαξη του εξοπλισμού – δεν είναι ο ιδιοκτήτης του εξοπλισμού. Δεν είναι, λοιπόν, προσκολλημένος σε τούτα τα είδη. Γνωρίζει ότι ανήκουν στο κράτος, στην κυβέρνηση. Λοιπόν, έτσι και εσείς: να αισθανόσαστε ότι η οικογένειά σας, το σπίτι σας, η ιδιοκτησία σας, το αυτοκίνητό σας κλπ. είναι όλα τους ιδιοκτησία του Κυρίου και ότι εσείς είσαστε απλά ο διαχειριστής τους. Φροντίστε να απαλλαγείτε από την προσκόλληση που έχετε σε τούτα τα αποκτήματα και να είσαστε έτοιμοι να τα εγκαταλείψετε χωρίς καμιά αντίρρηση, μουρμούρα ή γκρίνια, και μάλιστα την ίδια στιγμή που θα σας το ζητήσουν!

Το πνευματικό μονοπάτι είναι το μονοπάτι της απαλλαγής από την προσκόλληση, του ελέγχου των αισθήσεων και της αυστηρής εξάσκησης του νου.
-ΒΑΒΑ


 Source: SAI INSPIRES


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο