Radio

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας

How can one get over animal qualities? Bhagawan lovingly underscores it to us today.

Animal qualities are fast increasing in man. Animals have a season and a reason but humans have none. Today humans have become worse than animals. Human qualities like compassion, kindness, love and forbearance are absent. One should be free from evil thoughts which are the root cause of worries. This requires abhyasa (constant and sustained practice). One can control the mind and attain peace by abhyasa. It is only in a peaceful mind that noble thoughts arise. The mind should be under one’s control. Master the mind and be a mastermind. Unfortunately, instead of controlling the mind, people have become slaves of their senses. That is the main cause of unsteadiness. Moreover, people have body attachment, which is the reason they get easily disturbed if people find fault with them. Why should one worry about the body when it is like a water bubble? You should get rid of body attachment.

- Divine Discourse, May 26, 2001.

Desire destroys devotion, anger destroys wisdom, greed destroys work – hence sacrifice these bad qualities at the Lord’s Feet.
-BABA


Πώς μπορεί κανείς να ξεπεράσει τις ζωώδεις ιδιότητες που τον χαρακτηρίζουν; Ο Μπάγκαβαν μας το υπογραμμίζει σήμερα με αγάπη.

Οι ιδιότητες του ζώου αυξάνονται στον άνθρωπο με γοργό ρυθμό. Η συμπεριφορά των ζώων καθορίζεται από την εποχή του χρόνου και από ορισμένη συγκεκριμένη αιτία. Αυτό δεν συμβαίνει στον άνθρωπο, ο οποίος, όταν συμπεριφέρεται, δεν αναγνωρίζει εποχή και αιτία. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν γίνει χειρότεροι από τα ζώα. Οι ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η συμπόνια, η ευγένεια, η αγάπη και η ανεκτικότητα, απουσιάζουν. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι απαλλαγμένος από κακές σκέψεις, που αποτελούν την κύρια αιτία των ανησυχιών του. Η απαλλαγή από τις κακές σκέψεις απαιτεί σταθερή και επίμονη πρακτική άσκηση. Με αυτού του είδους την άσκηση, μπορεί ο άνθρωπος να χαλιναγωγήσει τον νου του και να κερδίσει την ειρήνη. Μόνο μέσα στον ειρηνικό νου μπορούν να γεννηθούν οι ωραίες και ευγενείς σκέψεις. Ο νους πρέπει να βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του ανθρώπου. Ελέγξτε τον νου σας και έτσι θα γίνετε μεγαλοφυΐες. Δυστυχώς, αντί οι άνθρωποι να ελέγχουν τον νου τους, έχουν φτάσει στο σημείο να είναι σκλάβοι των αισθήσεών τους. Αυτή είναι η κύρια αιτία στην οποία οφείλεται η αστάθεια και η ταραχή τους. Επιπλέον, οι άνθρωποι έχουν προσκόλληση στο σώμα τους, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εύκολα ταράζονται όταν οι άλλοι επισημαίνουν τα σφάλματά τους. Γιατί, αλήθεια, πρέπει ο άνθρωπος να ανησυχεί για το σώμα του, αφού αυτό δεν είναι παρά μια φυσαλίδα από νερό; Πρέπει, λοιπόν, να απαλλαγείτε από την σωματική σας προσκόλληση.

 Η επιθυμία καταστρέφει την αφοσίωση, ο θυμός καταστρέφει την σοφία, η απληστία καταστρέφει την εργασία – συνεπώς, απαλλαγείτε από τούτες τις κακές σας ιδιότητες προσφέροντάς τες θυσία στα Πόδια του Κυρίου.
-ΒΑΒΑ


 Source: SAI INSPIRES



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο