Radio

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


At times we get very attached to our ‘prayer articles’ – is that acceptable? Bhagawan gives us a precious pearl in His own sweet words today.

The rosary (japamala) is very useful for beginners in the spiritual path, but as you progress, japa or repetition of the Name must become the very breath of your life, and so, the rotation of beads become superfluous. The practice should lead you to 'Sarvada sarva kaleshu sarvatra Hari chintanam', meaning, one should meditate upon the Lord always, at all times, and in all places. Just as you discard the belt after you learn to swim, and the crutches when you start walking, japamala is just a contrivance to help concentration and systematic contemplation. More importantly, have no thorn of hate in your mind, and develop prema (Love) towards all. Desire is a storm, greed is a whirlpool, pride is a precipice, attachment is an avalanche, and egoism is a volcano. Keep these things away so that, as you do japa-dhyana (meditative contemplation), they do not disturb the equanimity. Let love be enthroned in your heart. Then, there will be sunshine, cool breeze, and gurgling waters of contentment feeding the roots of faith.

– Divine Discourse, May 10, 1969

Spiritual progress is righteous living, and having good and moral behavior at all times.
-BABA


Πότε-πότε δείχνουμε μεγάλη προσκόλληση στους κανόνες που εφαρμόζουμε για την προσευχή μας – είναι άραγε αυτό αποδεκτό; Ο Μπάγκαβαν μας δίνει σήμερα ένα πολύτιμο μαργαριτάρι με τα ίδια Του τα γλυκά λόγια.
 
Το κομποσκοίνι, που χρησιμοποιείτε για τις προσευχές σας, είναι πολύ χρήσιμο για τον αρχάριο, ο οποίος ξεκινάει  την πορεία του στον πνευματικό δρόμο. Ωστόσο, καθώς προχωράτε και προοδεύετε, θα χρησιμοποιείτε την επανάληψη του Αγίου Ονόματος του Θεού που θα γίνει η ίδια η πνοή της ζωής σας. Κι έτσι, θα είναι περιττό πια να γυρίζετε τις χάντρες στο κομποσκοίνι σας. Η συνεχής εφαρμογή της επανάληψης του Ονόματος του Θεού, πρέπει να σας οδηγήσει στον αδιάκοπο διαλογισμό του Κυρίου, κάτι που θα το κάνετε παντού και πάντοτε, κάθε στιγμή και όπου βρεθείτε. Ακριβώς όπως εγκαταλείπετε το σωσίβιο μόλις μάθετε να κολυμπάτε, και τα δεκανίκια όταν αρχίσετε να περπατάτε, έτσι και το κομποσκοίνι της προσευχής είναι μια επινόηση - ένα εργαλείο - για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε συγκέντρωση του νου και συστηματικό στοχασμό. Πιο σπουδαίο είναι  να εγκαταλείψετε και να μην κρατήσετε  στον νου σας κανένα αγκάθι από εκείνα που προκαλούν μίσος και να αναπτύξετε την αγάπη για όλους. Η επιθυμία είναι καταιγίδα, η πλεονεξία είναι ρουφήχτρα, η αλαζονεία είναι γκρεμός-βάραθρο, η προσκόλληση είναι χιονοστιβάδα και ο εγωισμός είναι ηφαίστειο. Αυτά τα κακά φροντίστε να τα κρατάτε μακριά από εσάς, ώστε να μην επηρεάζουν την αταραξία σας, καθώς με την επανάληψη του Ονόματος του Θεού θα διαλογιζόσαστε και θα στοχαζόσαστε τον Κύριο. Αφήστε την αγάπη να ενθρονιστεί στην καρδιά σας. Και τότε, από την πνευματική ικανοποίηση που θα βιώνετε, θα προκύψουν η λιακάδα, η δροσερή αύρα και τα νερά που κελαρύζουν και όλα αυτά θα θρέψουν τις ρίζες της πίστης.
 
Πνευματική πρόοδος σημαίνει να ζει ο άνθρωπος δίκαια και να έχει πάντοτε καλή διαγωγή και ηθική συμπεριφορά.
-ΒΑΒΑ

 Source: SAI INSPIRES


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο