Radio

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


Why should you control your senses and how? Bhagawan endearingly explains to us today.

Without the control of your senses, your spiritual practices (Sadhana) will be ineffective; it is like keeping water in a leaky pot! When the tongue craves for some delicacy, assert that you will not cater to its whims. If you persist in giving yourself simple food that is not savoury or hot, but amply sustaining, the tongue may squirm for a few days, but it will soon welcome it. That is the way to subdue it and overcome the evil consequences of it being your master. Since the tongue is equally insistent on scandal and lascivious talk, you must curb that tendency also. Talk little, talk sweetly, and talk only when there is a pressing need. Also, talk only to those to whom you must, and do not shout or raise the voice in anger or excitement. Such control will improve health and mental peace. It will lead to better public relations and less involvement in contacts and conflicts with others.

- Divine Discourse, Nov 23, 1968

The tongue should be engaged only in speaking the truth, in speaking sweetly and  in consuming what is pleasant and wholesome for the body.
-BABA


Γιατί πρέπει να ελέγχετε τις αισθήσεις σας και πώς γίνεται ο έλεγχος αυτός; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα στοργικά.

 Χωρίς τον έλεγχο των αισθήσεων, οι πνευματικές σας ασκήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είναι σαν να διατηρείτε νερό σε ένα δοχείο που στάζει! Όταν η γλώσσα σας λαχταράει για να γευτεί κάποια λιχουδιά, φροντίστε να μην της κάνετε το χατίρι. Αν επιμένετε να προσφέρετε στον εαυτό σας απλή τροφή, που δεν είναι πικάντικη και καυτερή, αλλά αρκετά δυναμωτική, η γλώσσα σας μπορεί να στριφογυρίζει δυσαρεστημένη για λίγες  ημέρες, αλλά σύντομα θα την καλοδεχτεί. Αυτός είναι ο τρόπος για να την υποτάξετε και έτσι να ξεπεράσετε τις κακές συνέπειες από το ενδεχόμενο να γίνει το αφεντικό σας. Αφού η γλώσσα έχει την ιδιαίτερη διάθεση να  επιμένει και στην σκανδαλολογία καθώς και σε συζητήσεις φιληδονίας, οφείλετε να της κόψετε και τούτη την τάση. Να μιλάτε λίγο, να μιλάτε γλυκά και να μιλάτε μόνο όταν είσαστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Επίσης, να μιλάτε απευθυνόμενοι μόνο σε όσους οφείλετε να το κάνετε, και φροντίστε να μην φωνασκείτε ούτε να υψώνετε την φωνή με θυμό και με έξαψη. Ο έλεγχος που γίνεται με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσει την υγεία σας και την πνευματική σας ειρήνη. Ακόμη, θα βελτιώσει τις δημόσιες σχέσεις σας και θα μειώσει την εμπλοκή σας σε συναναστροφές και σε συγκρούσεις με τους άλλους ανθρώπους.    
 
Η γλώσσα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να λέει την αλήθεια, να ομιλεί με λόγια γλυκά και να καταναλώνει ό,τι είναι ευχάριστο και θρεπτικό για το σώμα.
-ΒΑΒΑ


 Source: SAI INSPIRES





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο