Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016


Σκέψη της ημέρας

What is the significance of Navaratri prayers? What should we do to earn God’s Grace? Bhagawan, our Loving Lord, explains to us today.

Navaratri means nine nights. Darkness is associated with night. What is this darkness in a human being? It is the darkness of ignorance. The purpose of the Navaratri celebrations is to enable you to get rid of darkness. When a reference is made to Devi, it signifies the unified form of Durga, Lakshmi and Saraswathi. These three Goddesses together represent energy or Shakti. Shakti is the energy that represents Nature (Prakruti). Nature is made up of the three qualities, Satwa, Rajas and Tamas. Saraswathi represents Satwa guna (purity). Lakshmi represents Rajo Guna (energy and activity) and Durga represents Thamo Guna (dullness or inertia). As Nature is made up of these three qualities (Rajas, Tamas and Satwa), to gain control over one’s inner Nature, people worship Durga, Lakshmi and Saraswathi as they represent these three qualities. To secure the grace of Goddess Shakthi, you must have triple purity - purity of the heart, purity in speech and purity in action.

- Divine Discourse, Sep 27, 1992.

God is love. God is strength. God is peace.

Ποια είναι η σημασία που έχουν οι προσευχές Ναβαράτρι; Τί πρέπει να κάνουμε, για να κερδίσουμε την Χάρη του Θεού; Ο Μπάγκαβαν, ο αγαπημένος μας Κύριος, μας το εξηγεί σήμερα.

 Ναβαράτρι σημαίνει εννέα νύχτες. Το σκοτάδι συνδέεται με την νύχτα. Τί σημαίνει αυτό το σκοτάδι για τον άνθρωπο; Πρόκειται για το σκοτάδι της άγνοιας που διακατέχει τον άνθρωπο. Σκοπός των εορταστικών εκδηλώσεων του Ναβαράτρι είναι να σας κάνουν ικανούς να απαλλαγείτε από το σκοτάδι. Όταν αναφερόμαστε στoν όρο Ντέβι (Θεά), αυτό σημαίνει την ενοποιημένη μορφή της Θεάς Ντούργκα, της Θεάς Λάκσμι και της Θεάς Σαράσβατι. Αυτές οι τρείς Θεές μαζί συμβολίζουν την ενέργεια ή την Σάκτι.  Η Σάκτι είναι η ενέργεια που εκφράζει την Φύση. Η Φύση συγκροτείται από τρεις ιδιότητες: την Σατβική, την Ρατζασική και την Ταμασική. Η Σαράσβατι συμβολίζει την Σατβική ιδιότητα της αγνότητας ή  της ισορροπίας. Η Λάκσμι συμβολίζει την Ρατζασική ιδιότητα της ενεργητικότητας και της δράσης και η Ντούργκα συμβολίζει την Ταμασική ιδιότητα της Σκοτεινιάς ή της Αδράνειας. Καθώς η Φύση διαμορφώνεται από αυτές τις τρεις ιδιότητες (Ρατζασική, Ταμασική και Σατβική), προκειμένου να ελεγχθεί η εσωτερική Φύση του ανθρώπου, οι άνθρωποι λατρεύουν την Ντούργκα, την Λάκσμι και την Σαράσβατι, επειδή συμβολίζουν αυτές τις τρεις ιδιότητες. Για να εξασφαλίσετε την  χάρη της Θεάς Σάκτι, πρέπει να διαθέτετε τριπλή αγνότητα – δηλαδή αγνότητα της καρδιάς, αγνότητα των λόγων και αγνότητα των έργων.     
Ο Θεός είναι αγάπη. Ο Θεός είναι δύναμη. Ο Θεός είναι ειρήνη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο