Radio

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What do we generally like to listen to and why should we consciously change that? Bhagawan lovingly reminds us today.

This is tragic: when good things are spoken, you find it difficult to pay attention, but when demeaning, distracting things are said, the ears are on the alert. Be the master of your behaviour; do not be led away by the impulse of the moment; be conscious always of what is good for you. Carry on your daily tasks so that you do not make others suffer or suffer yourself. That is the sign of intelligent living. Do not give way to fits of anger or grief or elation or despair. The confusion you exhibit was the result of dark and dull (tamasic) and emotional (rajasic) qualities. Train your ears to listen quietly to good and maintain your composure. Be calm and unruffled and collected (satwic). The more you develop charity for all beings, contrition at your own faults, and fear of wrong and fear of God — the more firmly you will be established in peace.

- Divine Discourse, Feb 27, 1961.

The ornaments you should cherish are truthfulness in speech, charity for the hands and listening to sacred love for the ears.
                            -BABA


Γενικά τί είναι αυτό που μας αρέσει να το ακούμε και γιατί πρέπει συνειδητά να το αλλάξουμε; Ο Μπάγκαβαν μας το υπενθυμίζει σήμερα με αγάπη.

Αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό: όταν γίνεται λόγος για το καλό, σας είναι δύσκολο να προσέξετε τα λεγόμενα, ενώ όταν λέγονται πράγματα που ταπεινώνουν και εξευτελίζουν, τότε τα αυτιά σας είναι πανέτοιμα να ακούσουν. Να γίνετε κύριοι της συμπεριφοράς σας. Να μην σας παρασύρουν οι παρορμήσεις της στιγμής. Πάντα να συναισθανόσαστε αυτό που σας ωφελεί. Να εκτελείτε τα καθημερινά σας καθήκοντα έτσι που δεν θα κάνετε τους άλλους να υποφέρουν, ούτε θα υποφέρετε και εσείς. Αυτός ο τρόπος της ζωής  είναι ένδειξη ότι ζείτε έξυπνα, σοφά. Μην υποκύπτετε στις εκρήξεις του θυμού, της οδύνης, της χαράς και της απελπισίας. Η σύγχυση, την οποία  παρουσιάζετε οφείλεται σε ιδιότητες σκοτεινές, θαμπές (ταμασικές) και συναισθηματικές (ρατζασικές). Ασκείστε τα αυτιά σας για να ακούνε γαλήνια το καλό και να διατηρούν την αταραξία σας. Να είσαστε γαλήνιοι, ατάραχοι και ψύχραιμοι (σατβικοί). Όσο περισσότερο αναπτύσσετε και καλλιεργείτε την αγαθοεργία για χάρη όλων των πλασμάτων, την μετάνοια για τα σφάλματά σας, τον φόβο να περιπέσετε σε λάθος καθώς και τον φόβο του Θεού – τόσο περισσότερο ακλόνητοι θα παραμένετε στην ειρήνη.     

Τα κοσμήματα που πρέπει να αγαπούμε είναι για τα λόγια μας η αλήθεια,  για τα χέρια μας η αγαθοεργία και για τα αυτιά μας η χαρά να ακούμε για την καθαγιασμένη αγάπη.
                                     -ΒΑΒΑ



 Source: SAI INSPIRES

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο