Radio

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας



Why is senses-control as important as Sadhana itself? Bhagawan explains lucidly and hints at a step from where we can make a beginning.

Without the control of senses, spiritual practices (Sadhana) are ineffective; it is like keeping water in a leaky pot. Pathanjali (the celebrated sage and author of the Yoga Sutras) has said that when tongue is conquered, victory is yours. While the eye, the ear and the nose serve as instruments of knowledge about one particular characteristic of Nature, the tongue makes itself available for two purposes: to judge taste and to utter words - symbols of communication. You must control the tongue with double care, since it can harm you in two ways. When the tongue craves for some delicacy, assert that you will not cater to its whims. If you persist in giving yourself simple food that is not savoury or hot, but amply sustaining, the tongue may squirm for a few days, but it will soon welcome it. That is the way to subdue it and overcome the evil consequences of it being your master.

- Divine Discourse Nov 23, 1968

The proper fulfillment of duties is part of the spiritual discipline necessary to get enlightenment.
                                                                                   -BABA


Γιατί ο έλεγχος των αισθήσεων είναι τόσο σημαντικός όσο και η ίδια η πνευματική άσκηση; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί με σαφήνεια και μας συμβουλεύει από πού να ξεκινήσουμε την προσπάθεια.

 Χωρίς τον έλεγχο των αισθήσεων, οι πνευματικές ασκήσεις δεν οδηγούν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι σαν να φυλάμε νερό, δηλαδή να το αποθηκεύουμε, σε ένα δοχείο που έχει διαρροή και στάζει. Ο Πατάντζαλι (ο διάσημος άγιος και συγγραφέας του έργου Yoga Sutras) έχει πει ότι όταν θα καθυποτάξετε τη γλώσσα σας, τότε η νίκη θα είναι δική σας. Ενώ το μάτι, το αυτί και η μύτη λειτουργούν ως όργανα για να μας βοηθήσουν να πληροφορηθούμε και να γνωρίσουμε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Φύσης, η γλώσσα προσφέρεται για δυο σκοπούς: για να κρίνουμε σχετικά με την γεύση και για να προφέρουμε λέξεις – που είναι σύμβολα αναγκαία για την επικοινωνία και την συνεννόηση. Πρέπει συνεπώς να ελέγχετε την γλώσσα με διπλάσια προσοχή, σε σχέση με τα άλλα αισθητήρια, αφού μπορεί να σας βλάψει κατά δυο τρόπους. Όταν η γλώσσα έχει βαθιά επιθυμία για κάποια νοστιμιά, αντισταθείτε και δείξτε της ότι δεν θα ικανοποιήσετε τα γούστα της. Αν επιμείνετε να προσφέρετε στον εαυτό σας απλή τροφή που δεν είναι πικάντικη ή καυτερή, αλλά επαρκώς θρεπτική και δυναμωτική που σας συντηρεί, τότε η γλώσσα σας θα αντιδράσει στριφογυρίζοντας με δυσαρέσκεια και νευρικότητα για λίγες ημέρες. Σύντομα, όμως, θα καλοδεχτεί τούτη την αλλαγή. Αυτός είναι ο τρόπος για να την καθυποτάξετε και να ξεπεράσετε τις κακές της συνέπειες που ασκεί σε βάρος σας ως αφεντικό σας.    

 Η σωστή εκπλήρωση των καθηκόντων του ανθρώπου αποτελεί μέρος της πνευματικής άσκησης που είναι αναγκαία για την φώτισή του.
                                                        -ΒΑΒΑ





 Source: SAI INSPIRES


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο