Radio

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What yearning should every student and individual strive to foster? Bhagawan answers, thereby explaining how an education system must be

Students of today are blind to the goal of life. Some students do not even feel the pain of not knowing the purpose of life. Only one in a million or a crore strives to realise the essence of life. This striving is the stepping stone for the realisation of the purpose of life. Many people feel that the acquisition of food, clothing, shelter, wealth, conveniences, and comforts constitute the very purpose of life. Life remains a tragedy as long as one labours under this kind of delusion. The day one realises the purpose of life, one undergoes a total transformation, from vedana (agony) to nirvedana (freedom from pain). When one becomes conscious of light, acquires wisdom and realises the meaning of existence, one is transported from agony to ecstasy. Every bit of learning should be based on the foundation of ethical, righteous and spiritual principles. Education that is not founded on these will flounder to the ground and become useless.

- Sutra Vahini, Ch 5

True education is that which is in consonance with the vedic statement, Tamasoma jyotirgamaya (Lead me from darkness to light).
                                            -BABA


Ποια βαθιά επιθυμία, λαχτάρα και πόθο πρέπει να αγωνίζεται για να καλλιεργεί μέσα του κάθε σπουδαστής και κάθε άνθρωπος; Ο Μπάγκαβαν μας δίνει την απάντηση και έτσι μας εξηγεί πώς πρέπει να λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα.
                       
 Οι σημερινοί σπουδαστές είναι τυφλοί, δηλαδή δεν βλέπουν τον σκοπό που έχει η ζωή. Ορισμένοι σπουδαστές δεν αισθάνονται ούτε τον πόνο από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τον σκοπό της ζωής. Μόνο ένας στο εκατομμύριο ή στα δέκα εκατομμύρια κάνει αγώνα για να συνειδητοποιήσει την ουσία της ζωής. Αυτός ο αγώνας είναι το εφόδιο, το ασφαλές στήριγμα, για να συνειδητοποιήσετε τον σκοπό της ζωής. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η απόκτηση ειδών διατροφής, ένδυσης, στέγης, πλούτου, ευκολιών και ανέσεων αποτελεί τον αληθινό σκοπό της ζωής. Η ζωή θα είναι μια τραγωδία, εφόσον ο άνθρωπος αγωνίζεται και μοχθεί κάτω από αυτή την πλάνη και την ψευδαίσθηση. Την ημέρα που ο άνθρωπος θα συνειδητοποιήσει τον σκοπό της ζωής, τότε θα υποστεί μια συνολική μεταμόρφωση και θα περάσει από την αγωνία στην απαλλαγή από τον πόνο και την θλίψη. Όταν ο άνθρωπος αποκτήσει συνείδηση του φωτός, όταν αποκτήσει σοφία και αντιληφθεί το νόημα που έχει η ύπαρξή του, τότε αυτός ο άνθρωπος θα μετατεθεί από την αγωνία στην έκσταση. Κάθε μικρό τμήμα της μάθησής σας πρέπει να βασίζεται στα θεμέλια των αρχών της ηθικής, της δικαιοσύνης και της πνευματικότητας. Η παιδεία, που δεν θεμελιώνεται σ’ αυτές τις αρχές, θα καταρρεύσει και θα τσαλαβουτά στα λασπόνερα. Έτσι, θα καταντήσει να είναι άχρηστη.       

 Αληθινή παιδεία είναι ο θεσμός που εναρμονίζεται πλήρως με την βεδική ρήση: «Οδήγησέ με από το σκοτάδι στο φως» (Tamasoma jyotirgamaya).
                                                                                     -ΒΑΒΑ 



 Source: SAI INSPIRES





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο