Radio

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας



How should we practice detachment in our daily living and Why? Bhagawan clearly and emphatically illustrates today.

A millionaire pays income tax with tears in his eyes. A Headmaster joyfully gives up the furniture and laboratory appliances of the school when he is transferred to another place. Why? Because the headmaster knows and believes that he is only the caretaker, and is not the owner. They are not attached to these articles, for they know that these belong to the Government. So too, every one of you must feel that your family, your house, your fields, your car are all the Lord’s property. You are just a trustee and must be ready to give them up without murmur, at a moment’s notice. Sacrifice does not mean that you should not attach value to things. You must indeed care for everything. But remember, that all of them are transient and the joy they give is very trivial and temporary. Know their real worth, do not overestimate them and develop attachment to them.

- Divine Discourse, Aug 19, 1964

Humility can be built only on a foundation of charity, detachment.
                        -BABA



Πώς θα εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή την απαλλαγή μας από την προσκόλληση και γιατί; Ο Μπάγκαβαν με σαφήνεια και με έμφαση μας το διευκρινίζει σήμερα.

Ο εκατομμυριούχος πληρώνει τον φόρο του εισοδήματός του με δάκρυα στα μάτια. Ο διευθυντής του σχολείου εγκαταλείπει χαρούμενος τα έπιπλα του σχολείου και τις συσκευές του σχολικού εργαστηρίου, όταν τον μετακινούν σε άλλη θέση ευθύνης. Γιατί παρατηρούμε αυτή τη διαφορά μεταξύ εκατομμυριούχου και διευθυντή; Διότι ο διευθυντής γνωρίζει και πιστεύει ότι είναι απλά ο επιστάτης του σχολείου και όχι ο ιδιοκτήτης. Οι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν προσκόλληση  για τον εξοπλισμό και την επίπλωση του σχολείου, επειδή γνωρίζουν ότι τα είδη αυτά είναι περιουσία του Κράτους. Κατ’ ανάλογο τρόπο, ο καθένας σας πρέπει να αισθάνεται ότι η οικογένειά του, το σπίτι του, τα χωράφια του, το αυτοκίνητό του, όλα αυτά είναι περιουσία που ανήκει στον Θεό. Εσείς είσαστε απλά οι διαχειριστές και πρέπει να είσαστε έτοιμοι να τα αφήσετε χωρίς καμιά ουσιαστική προειδοποίηση και χωρίς γκρίνιες και μουρμουρητά. Θυσία και αποχωρισμός από τα υλικά πράγματα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζετε την αξία τους. Αντίθετα, πρέπει να δείχνετε επιμέλεια και να φροντίζετε για το καθετί. Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι όλα είναι παροδικά και ότι η χαρά που προσφέρουν είναι πρόσκαιρη και ασήμαντη. Να γνωρίζετε την πραγματική τους αξία, να μη την υπερεκτιμάτε και να μην αναπτύσσετε κανενός είδους προσκόλληση προς αυτά.   


Η ταπεινότητα μπορεί να οικοδομηθεί μόνο στα θεμέλια της φιλανθρωπίας, δηλαδή στην απαλλαγή από την προσκόλληση.
                            -ΒΑΒΑ

Source: SAI INSPIRES


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο