Radio

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας

Why is Ramayana revered as a great scripture? Bhagawan calls our attention to some of the important lessons the epic teaches.

Everybody has to pass through the adversities of life. It is the nature of pravritti (outward path). There is another aspect to life - nivritti (inward path). A child goes to its mother and says, "I am hungry." The mother who follows just the outward path says, "Child, go and eat food. Your hunger will be satiated." This is the pravritti dharma. But the mother who treads the inward path does not merely say so. She would advise the child as to what type of food to eat, when and how to eat too. The mother who follows nivritti path advices you to eat such food which will bestow you with good health. One may have desires, but they should be under limit. They should be based on truth and righteousness. Do not eat whatever you get. Do not speak whatever comes to your mind. Speak only after proper enquiry. The Ramayana teaches the pravritti and nivritti aspects of life in a beautiful manner. There is no morality higher than what is depicted in it. The Ramayana should be the subject of our parayana (worship).

- Divine Discourse, Apr 11, 2003.

The basic quality of devotion is the yearning for realizing oneness with the Divine.
-BABA


Why is Ramayana revered as a great scripture? Bhagawan calls our attention to some of the important lessons the epic teaches.


Γιατί οι πιστοί σέβονται την Ραμαγιάνα ως ένα ιδιαιτέρως σπουδαίο έργο μεταξύ των ιερών Γραφών της Ινδίας; Ο Μπάγκαβαν μας ζητάει σήμερα να προσέξουμε κάποια από τα ενδιαφέροντα μαθήματα που διδάσκει τούτο το επικό έργο.


Όλοι πρέπει να δοκιμαστούν αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες της ζωής. Αυτή είναι η φύση που έχει το εξωτερικό μονοπάτι της ζωής (πράβριτι), δηλαδή το μονοπάτι της δράσης που στρέφει το ενδιαφέρον του ανθρώπου στο επάγγελμα, την καριέρα, τα αποκτήματα κλπ. Υπάρχει όμως και το άλλο μονοπάτι της ζωής, το εσωτερικό (νίβριτι), το μονοπάτι της γνώσης. Παραδείγματος χάρη, ένα παιδί πηγαίνει στην μητέρα του και της λέει: «Πεινάω». Αυτή η μητέρα, που ακολουθεί το εξωτερικό μονοπάτι, λέει στο παιδί: «Παιδί μου, πήγαινε να φας το φαγητό σου. Έτσι θα χορτάσεις και θα ξεπεράσεις την πείνα σου». Αυτός είναι ο εξωτερικός δρόμος του καθήκοντος (πράβριτι ντάρμα). Ωστόσο, η μητέρα που ακολουθεί το εσωτερικό μονοπάτι, δεν απαντά στο παιδί της κατ’ αυτόν τον τρόπο. Θα το συμβουλέψει ως προς το είδος της τροφής που θα φάει, και επίσης θα του εξηγήσει πότε και πώς θα φάει. Η μητέρα, που ακολουθεί το εσωτερικό μονοπάτι, σας συμβουλεύει να τρώτε την τροφή που σας εξασφαλίζει καλή υγεία. Ο άνθρωπος μπορεί να έχει επιθυμίες, αλλά οι επιθυμίες του πρέπει να έχουνε όρια. Πρέπει να βασίζονται στην αλήθεια, στην Θεία δικαιοσύνη, στην ηθική και την ενάρετη συμπεριφορά. Μην τρώτε ό, τι πέσει στα χέρια σας. Μη μιλάτε λέγοντας ό,τι κατεβάζει ο νους σας. Φροντίστε να μιλάτε  αφού πρώτα εξετάσετε τα πράγματα με τον τρόπο που πρέπει. Η Ραμαγιάνα διδάσκει πολύ όμορφα τον τρόπο της ζωής που στηρίζεται στο εσωτερικό μονοπάτι, όπως και τον τρόπο της ζωής που στηρίζεται στο  εξωτερικό μονοπάτι. Και δεν υπάρχει ηθική ανώτερη από αυτήν στην οποία αναφέρεται η Ραμαγιάνα. Η Ραμαγιάνα πρέπει να είναι πηγή για το θέμα της λατρείας μας.


Η βασική ιδιότητα της αφοσίωσης του πιστού είναι η βαθιά του επιθυμία για την συνειδητοποίηση της απόλυτης ενότητάς του στο ένα με τον Θεό.
-ΒΑΒΑ


 Source: SAI INSPIRES


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο