Radio

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What is the significance of Guru Poornima? Bhagawan lovingly explains to us today.

Poornima means the effulgent fullmoon. Guru is One who removes darkness and delusion from the heart and illumines it with the higher wisdom. The moon and the mind are interrelated, as object and image. On this day, the moon is full, fair and cool, its light pleasant and peaceful; the light of the mind too has to be pleasing and pure. In the firmament of your heart, the moon is the mind.  Sensual desires and worldly activities are the clouds, thick and heavy which mar your joy at the light of the moon. Let the strong breeze of love scatter the clouds away and confer on you the cool glory of moonlight. When devotion shines full, the sky in the heart becomes a bowl of beauty and life is transformed into a charming avenue of Ananda (bliss). That beauty of heart, that bliss in life can be won through the mind, if the lesson of this day is remembered and realised.

- Divine Discourse, 29 July 1969. 

Just as wholesome food gives health and strength to the body, prayer purifies the mind and strengthens the spirit.
           -BABA


Ποια σημαντικότητα έχει η ημέρα του Γκούρου Πούρνιμα; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα.

 Η λέξη Πούρνιμα σημαίνει την πανσέληνο που ακτινοβολεί. Η λέξη Γκούρου σημαίνει Εκείνον που αποσύρει το σκότος και την ψευδαίσθηση από την καρδιά του ανθρώπου και την φωτίζει παρέχοντάς της ανώτερη σοφία. Η σελήνη και ο νους συνδέονται μεταξύ τους, όπως το αντικείμενο με την εικόνα του. Σήμερα το φεγγάρι είναι γεμάτο, ωραίο και αδιατάρακτο, και το φώς του είναι ευχάριστο και ειρηνικό. Το φώς του νου πρέπει κι’ αυτό να προκαλεί ευχαρίστηση και να είναι αγνό. Στο στερέωμα της καρδιάς σας, τη θέση της σελήνης καταλαμβάνει ο νους. Οι αισθησιακές επιθυμίες και οι εγκόσμιες δραστηριότητες  του ανθρώπου είναι τα πυκνά και βαριά σύννεφα που στο φως της σελήνης αμαυρώνουνε τη χαρά σας. Το δυνατό αεράκι της αγάπης ας διασκορπίσει και ας απομακρύνει τα σύννεφα και ας σας χαρίσει την αδιατάραχτη δόξα του φεγγαρόφωτου. Όταν η αφοσίωση λάμπει πλήρης, σαν την πανσέληνο, ο ουρανός στην καρδιά του ανθρώπου γίνεται πανέμορφος και η ζωή μεταμορφώνεται σε γοητευτική λεωφόρο ευδαιμονίας. Αυτή η ομορφιά της καρδιάς, αυτή η ευδαιμονία στη ζωή μπορεί να κερδηθούν με τη βοήθεια του νου, αν θυμόσαστε το μάθημα τούτης της μέρας και αν συνειδητοποιήσετε την αλήθεια του.     

 Ακριβώς όπως η θρεπτική τροφή δίνει υγεία και δύναμη στο σώμα, έτσι και η προσευχή εξαγνίζει τον νου και ενδυναμώνει τη διάνοια.
                                                            -ΒΑΒΑ 



 Source: SAI INSPIRES




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο