Σκέψη της ημέραςWhat is the significance of the term ‘Culture’? Why should we invest time in understanding and practicing it? Bhagawan lovingly explains to us today.
Many do not invest time to understand the sacredness and value of their culture. ‘Culture’ means that which sanctifies the world, which enhances the greatness and glory of a country, and which helps to raise the individual and society to a higher level of existence. The observance of morality in daily life, divinisation of all actions and thoughts related to life, and adherence to ideals - all these together constitute culture. Culture contributes to the refinement of life. The process of refinement or transformation is essential for improving the utility of any object. For instance, paddy has to be milled and the husk has to be removed before the rice is fit for cooking. This is the process known as Samskriti or transformation. This means getting rid of the unwanted elements and securing the desirable elements. With regards to people, Samskriti (culture) means getting rid of bad qualities and cultivating virtues. A cultured person is one who has good thoughts and good conduct.
- Divine Discourse, Jan 14, 1990
Just as the end of culture is progress, the end of knowledge is love, and the end of wisdom is freedom.
-BABA
Ποια σπουδαιότητα έχει ο όρος «Πνευματική Καλλιέργεια»; Γιατί πρέπει να διαθέσουμε μέρος από τον χρόνο μας, προκειμένου να κατανοήσουμε και να εφαρμόσουμε στη ζωή μας την πνευματική καλλιέργεια; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα με αγάπη.
Πολλοί δεν επενδύουν χρόνο, δηλαδή δεν διαθέτουν επωφελώς από τον χρόνο τους, για να κατανοήσουν την ιερότητα και την αξία της πνευματικής τους καλλιέργειας. «Πνευματική Καλλιέργεια» σημαίνει φροντίδα με την οποία καθαγιάζεται ο υλικός κόσμος, εξυψώνεται το μεγαλείο και η δόξα μιας χώρας και αναβαθμίζεται το άτομο και η κοινωνία ώστε να φτάσουν σε ανώτερο επίπεδο ύπαρξης. Η τήρηση των κανόνων της ηθικής συμπεριφοράς στην καθημερινή ζωή, η πρόσδοση πνευματικότητας και θεοπρέπειας σε όλες τις πράξεις και τις σκέψεις που συνδέονται με την ζωή, και η προσήλωση σε ανώτερα ιδεώδη – όλα αυτά μαζί αποτελούν την πνευματική καλλιέργεια. Η πνευματική καλλιέργεια συμβάλλει στον εξευγενισμό της ζωής. Η διαδικασία του εξευγενισμού ή της μεταμόρφωσης είναι ουσιαστική για την βελτίωση της χρησιμότητάς οποιουδήποτε πράγματος. Παραδείγματος χάρη, το αναποφλοίωτο ρύζι πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία και έτσι να αφαιρεθεί ο φλοιός του ώστε να προκύψει ρύζι κατάλληλο για μαγείρεμα. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως μεταποίηση ή μεταμόρφωση. Αυτό σημαίνει απαλλαγή από τα στοιχεία που δεν χρειάζονται και είναι ανεπιθύμητα, και εξασφάλιση των επιθυμητών στοιχείων. Ως προς τους ανθρώπους τώρα, πνευματική καλλιέργεια σημαίνει απαλλαγή από τις κακές ιδιότητες και ανάπτυξη των αρετών. Καλλιεργημένος άνθρωπος είναι εκείνος που κάνει καλές σκέψεις και έχει καλή συμπεριφορά.
Ακριβώς όπως ο σκοπός της πνευματικής καλλιέργειας είναι η πρόοδος, ο σκοπός της γνώσης είναι η αγάπη, και ο σκοπός της σοφίας είναι η απελευθέρωση.
-ΒΑΒΑ
Source: SAI INSPIRES
Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016
THOUGHT FOR THE DAY
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ένα σχόλιο