Radio

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What is the purpose of following various forms of worship? Why is it necessary to follow prescribed procedures? Bhagawan lovingly explains to us in crystal clear terms today

Normally people are drawn to sense objects, for they are victims of instincts. Instincts easily seek sense objects - they come along with the body and aren’t derived by any training. The infant seeks milk from the mother’s breast, and the newborn calf naturally nestles at the udder. However for the infant to walk and talk, some training is necessary, because these actions are either socially prompted or learnt by example or picked up by imitation of others. Training is essential even for the proper pursuit of sense pleasure, for wild untrained search for such pleasure promotes anger, hatred, envy, malice and conceit. Hence to train the senses along salutary lines and to hold them under control, certain good disciplines like repeating Lord’s Name (japa), meditation (dhyana), fasts (upavasa), worship at dawn and dusk, etc. are essential. Though sense pleasures are ‘natural’ at first, by constant practice, training and listening to the wise, slowly the greater and everlasting bliss derived by divine adoration is grasped.

- Bhagavatha Vahini, Ch 1. 

Exulting in praising the Lord is the real hallmark of the good.
          -BABA


Ποιος είναι ο σκοπός για τον οποίο ακολουθούμε διάφορες μορφές λατρείας; Γιατί είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε καθορισμένες διαδικασίες; Ο Μπάγκαβαν με αγάπη μας το εξηγεί με απόλυτη σαφήνεια.

 Οι άνθρωποι φυσιολογικά ελκύονται από τα αντικείμενα των αισθήσεων, διότι είναι θύματα των ενστίκτων τους. Τα ένστικτα εύκολα, χωρίς καμιά δυσκολία,  αναζητούν τα αντικείμενα των αισθήσεων. Συνυπάρχουν με το σώμα και δεν προκύπτουν από κάποια εκμάθηση. Το νήπιο αναζητάει γάλα από το στήθος της μητέρας του, και το νεογέννητο μοσχαράκι χώνει το κεφαλάκι του στον μαστό της αγελάδας. Ωστόσο, για να βαδίσει το νήπιο και για να μιλήσει χρειάζεται κάποια εκπαίδευση, διότι αυτές οι δραστηριότητες είτε υπαγορεύονται από την κοινωνία είτε μαθαίνονται από το παράδειγμα ή με τη μίμηση. Η εκπαίδευση είναι αναγκαία ακόμη και για την σωστή επιδίωξη της αισθησιακής απόλαυσης, διότι η άγρια και ενστικτώδης αναζήτηση αυτής της ευχαρίστησης προάγει τον θυμό, το μίσος, την ζήλεια, την κακία και την αλαζονεία. Συνεπώς, για να εκπαιδεύσουμε τις αισθήσεις σύμφωνα με ό,τι είναι επωφελές και να τις τηρούμε υπό έλεγχο, είναι απαραίτητες ορισμένες ασκήσεις, όπως η επανάληψη του Αγίου Ονόματος του Κυρίου, ο διαλογισμός, η νηστεία και ορισμένες μορφές λατρείας που τελούνται κατά την αυγή και το σούρουπο. Παρότι οι αισθησιακές χαρές είναι αρχικά «φυσικές», με την σταθερή άσκηση, την εκπαίδευση και την υπακοή προς τους συνετούς ανθρώπους που γνωρίζουν, σιγά-σιγά κατακτιέται η μεγάλη και διαρκής ευδαιμονία, που προκύπτει από την θεία λατρεία.     

 Η έξαλλη χαρά μας όταν δοξολογούμε τον Κύριο είναι ένδειξη που φανερώνει το καλό.
                                                             -ΒΑΒΑ



 Source: SAI INSPIRES





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο