Radio

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What is the need to indulge in spiritual practices? How do we ensure we don’t give up these easily? Bhagawan explains today.

Generally people get drawn to sense objects, for they are victims of instincts. And instincts come along with the body and aren’t derived by any training. The infant seeks milk from the mother, no training is needed for this. However for the infant to walk and talk, some training is necessary, because these actions are not automatic but are socially prompted, by example and by imitation of others. Training is essential even for the proper pursuit of sense pleasure, for it is the wild and untrained search for such pleasure that promotes anger, hatred, envy, malice, and conceit. To train the senses along salutary lines and to hold them under control, certain good disciplines like repetition of the name, meditation, fasts, worship at dawn and dusk, etc. are essential. When one is asked to do such spiritual acts, one has no inner prompting at all. Still, one shouldn’t give up in despair. No one has a taste for such practices from the very beginning, but constant practice creates the zest.

Bhagavatha Vahini, Ch 1, “The Bhagavatha”

Knowledge that is not put into practice is like food that is not digested.
                         -BABA


Γιατί χρειάζεται να αφοσιωνόμαστε και να εμβαθύνουμε στις πνευματικές μας ασκήσεις; Πώς εξασφαλιζόμαστε από το ενδεχόμενο να τις σταματήσουμε  εύκολα; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα.

Γενικά, οι άνθρωποι έλκονται από τα υλικά πράγματα που προκαλούν και διεγείρουν τις αισθήσεις. Αυτό συμβαίνει, διότι οι άνθρωποι είναι θύματα των ενστίκτων τους. Και τα ένστικτα συνακολουθούν το σώμα και δεν παράγονται από οποιουδήποτε είδους εκγύμναση ή εκπαίδευση. Το νήπιο ενστικτωδώς ζητάει γάλα από τη μητέρα του και δεν του χρειάζεται γι’ αυτό κανενός είδους μάθημα ή εκπαίδευση. Ωστόσο, για να περπατήσει το νήπιο και να μιλήσει, χρειάζεται κάποιαν εκπαίδευση. Και τούτο διότι αυτές οι πράξεις, δηλαδή το περπάτημα και η ομιλία, δεν λειτουργούν αυτομάτως, αλλά υπαγορεύονται και παρακινούνται από την ανθρώπινη κοινωνία, δηλαδή από το παράδειγμα που δίνουν οι άλλοι και από τη μίμηση. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη  ακόμη και για την ορθή επιδίωξη της απόλαυσης των αισθήσεων, διότι η άγρια και χωρίς εκπαίδευση αναζήτηση της απόλαυσης προάγει και προωθεί την οργή, το μίσος, τον φθόνο, την κακία και την αλαζονεία. Προκειμένου να εκπαιδευθούν οι αισθήσεις, για να είναι ο ρόλος τους ευεργετικός και επωφελής και να τηρούνται υπό έλεγχο, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται ορισμένες καλές ασκήσεις πειθαρχίας όπως είναι η επανάληψη του Αγίου Ονόματος του Θεού, ο διαλογισμός, οι νηστείες, η λατρεία κατά το χρόνο της αυγής και το σούρουπο κλπ. Όταν καλείται ο άνθρωπος να επιτελέσει τέτοιες πνευματικές ασκήσεις, δεν έχει καμιά εσωτερική παρώθηση για να το κάνει. Και ωστόσο, δεν πρέπει να εγκαταλείπει κανείς αυτή την προσπάθεια από απελπισία. Κανείς δεν επιθυμεί ευθύς εξ αρχής αυτές τις ασκήσεις. Ωστόσο η σταθερή επανάληψή τους φέρνει την όρεξη και τον ενθουσιασμό.

Η γνώση που αποκτιέται και δεν εφαρμόζεται στην πράξη είναι σαν την τροφή που παραμένει αχώνευτη.
                                                                                         -ΒΑΒΑ





Source: SAI INSPIRES






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο