Radio

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


How do we deal with and annihilate the mind? Bhagawan explains to us today.
How to destroy the mind? It is easy once you know what it is. The mind is stuffed with desire, similar to a football filled with air. Puncture it and it will not move from place to place. In a square field filled with water from an irrigation canal, water appears in the form of a square. If the field is circular or triangular, then the sheet of water will match the geometric shape. The mind too takes on the form of one’s desires. Take another example - the mind is like a piece of cloth, the warp and woof being the yarn of desire. The texture, the colour, the durability, the feel, and the shine of the cloth will depend upon the desire that constitutes the warp and the woof. Remove the yarn strand by strand, and the cloth automatically disappears. This is the technique of destroying the mind (Mano Nasanam). A wise person will wipe out all traces of the mind.
- Divine Discourse, Oct 16, 1964.
The spiritual path is the path of detachment, of sense control, of rigorous mind training.
                                                                -BABA


Πώς αντιμετωπίζουμε το νου μας και πώς τον εκμηδενίζουμε; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα.

Με ποιο τρόπο θα εκμηδενίσετε το νου σας; Είναι εύκολο να το κάνετε αφού μάθετε πρώτα τί είναι ο νους. Ο νους είναι παραγεμισμένος με επιθυμία, όπως συμβαίνει με τη μπάλα του ποδοσφαίρου, που είναι γεμάτη αέρα. Τρυπήστε την και τότε θα δείτε ότι δεν θα μπορεί διόλου να κινηθεί, για να πάει από θέση σε θέση. Σε ένα χωράφι, που έχει σχήμα τετράγωνου και γεμίζει με νερό από ένα αρδευτικό κανάλι, το νερό παίρνει τη μορφή του τετραγωνικού σχήματος. Αν το χωράφι είναι κυκλικό, τότε το νερό θα προσαρμοσθεί στο κυκλικό γεωμετρικό σχήμα. Και ο νους παρομοίως παίρνει τη μορφή των επιθυμιών του ανθρώπου. Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα – ο νους είναι σαν ένα κομμάτι από ύφασμα, όπου το στημόνι και το υφάδι είναι το νήμα των επιθυμιών. Η υφή ή η δομή του υφάσματος, το χρώμα του, η διάρκεια της ζωής του, η αφή ή το άγγιγμά του καθώς και η λάμψη του θα εξαρτηθούν από τις επιθυμίες που διαμορφώνουν το στημόνι και το υφάδι. Αφαιρέστε, λοιπόν, από το ύφασμα όλο το νήμα του και τότε αυτομάτως το ύφασμα θα αφανισθεί. Αυτή είναι η τεχνική με την οποία εκμηδενίζεται ο νους. Ο σοφός άνθρωπος φροντίζει να εξαφανίσει και το τελευταίο ίχνος του νου.  

Το πνευματικό μονοπάτι είναι το μονοπάτι της απαλλαγής από την προσκόλληση, του ελέγχου των αισθήσεων και της αυστηρής εξάσκησης του νου.
                                                                                            -ΒΑΒΑ





Source: SAI INSPIRES






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο