Radio

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας

What is the cure for the ailments of desire, doubt, despair and hesitation? Bhagawan lovingly reminds us today.

Food is the medicine for the illness of hunger; drink, for the illness of thirst; to cure bhava roga (affliction of the cycle of birth and death), God (Bhagawan) is the medicine; for the disease of desire, Jnana (wisdom) is the cure. For the infection of ashanti (anxiety), the remedy is bhajans. For the diseases of doubt, despair and hesitation, which is common to all aspirants, the most effective remedy is doing good to others (paropakara). Service today has become a common word but its value is much depreciated. Really speaking, only those who are afflicted with equal agony, at the sight of pain and suffering, distress or disease, have the right to serve; for, they are not serving others, they are serving themselves, serving to remove as fast and as intelligently as they can, their own agony! When you feel that you are serving your own pain, you are curbing your own ego. Otherwise service heightens your self-esteem and develops a sense of superiority, which is harmful spiritually. 

- Divine Discourse, Apr 21, 1967.

Service is the highest form of worship and the best penance.
-BABA


Ποια είναι η θεραπεία που εφαρμόζουμε για να καταπολεμήσουμε τις αρρώστιες της επιθυμίας, της αμφιβολίας, της απελπισίας και των δισταγμών; Ο Μπάγκαβαν  μας το υπενθυμίζει σήμερα με αγάπη.

Το φαγητό είναι το φάρμακο που χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε την αρρώστια της πείνας. Με το ποτό καταπολεμούμε την αρρώστια της δίψας. Για να θεραπεύσουμε την οδύνη που μας προκαλεί ο συνεχιζόμενος κύκλος των γεννήσεων και των θανάτων, το φάρμακο είναι ο Θεός. Για την αρρώστια της επιθυμίας, το φάρμακο είναι η ανώτερη γνώση, η σοφία. Για τη μόλυνση της ανησυχίας, το γιατρικό είναι η ψαλμωδία των λατρευτικών ύμνων (μπάτζανς). Για τις αρρώστιες της αμφιβολίας, της απελπισίας και των δισταγμών, που προσβάλλουν όλους τους αναζητητές, το πιο αποτελεσματικό φάρμακο είναι να κάνουμε καλό στους άλλους. Σήμερα, η ανιδιοτελής προσφορά είναι μια κοινή λέξη, ένας λόγος, που βρίσκεται στο στόμα του καθενός. Η αξία όμως της ανιδιοτελούς προσφοράς έχει ξεπέσει. Στην πραγματικότητα, μόνο όσοι έχουν χτυπηθεί από ανάλογη αγωνία, και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο του πόνου και των βασάνων, της δυστυχίας και της αρρώστιας, μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν υπηρεσία στους άλλους. Αλλά κι αυτοί δεν προσφέρουν υπηρεσία στους άλλους, απλά υπηρετούν τον ίδιο τον εαυτό τους, αφού προσφέρουν για να απαλλαγούν όσο πιο γρήγορα και πιο επιδέξια  μπορούν από την δική τους αγωνία! Όταν νοιώθετε ότι υπηρετείτε τους άλλους για χάρη του δικού σας πόνου, τότε βέβαια χαλιναγωγείτε το εγώ σας. Εξάλλου, η προσφορά υπηρεσίας αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας και αναπτύσσει την αίσθηση της ανωτερότητάς σας, η οποία από πνευματική άποψη είναι επιβλαβής.


Η προσφορά ανιδιοτελούς υπηρεσίας είναι ύψιστη μορφή λατρείας και άριστη άσκηση πνευματικής πειθαρχίας.
-ΒΑΒΑ


 Source: SAI INSPIRES


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο