Radio

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What is the secret to lead a life of peace and bliss in life? Bhagawan lovingly explains with an example.

Sage Narada, who had mastered the many sciences and arts, could not secure the supreme bliss that comes from peace of mind. Troubled by this lack of peace he approached the sage Sanatkumara and asked him what was the cause of his condition. The sage asked Narada what were his accomplishments. Narada told the sage that he was proficient in all the Vedas and Vedantas and had mastered the sixty-four different sciences including the training of elephants and the rearing of cows. Laughing within himself, sage Sanatkumara asked: “Are these your only accomplishments? Oh Narada, without knowing who you are, what is the use of knowing all other things?" People make various attempts to understand everything in the world. But no one makes any effort to understand oneself. An enormous amount of time is spent on understanding other things, but man cannot find the time to know himself. Whatever one's scholarship, intelligence or position, one cannot have peace of mind and happiness if one does not know the real Self.

- Divine Discourse, Sep 3, 1990.

Conflict and discord in the world will cease when people learn to practice sense-control.
-BABA


Ποιο είναι το μυστικό για να έχουμε στη ζωή μας ειρήνη και ευδαιμονία; Ο Μπάγκαβαν το εξηγεί με αγάπη χρησιμοποιώντας και ένα παράδειγμα.
 
Ο σοφός Νάραντα, που γνώριζε άριστα πολλές επιστήμες και τέχνες, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την υπέρτατη ευδαιμονία, η οποία προέρχεται από την ειρήνη του νου. Ενοχλημένος από την έλλειψη ειρήνης, πήγε στον σοφό Σανατκούμαρα και τον ρώτησε για την αιτία στην οποία οφειλόταν η κατάστασή του. Ο σοφός ρώτησε τον Νάραντα ποια ήταν τα προσόντα του και τί είχε καταφέρει να κάνει στη ζωή του. Ο Νάραντα είπε στον σοφό ότι ήταν βαθύς γνώστης όλων των Βεδών και της Βεντάντας και ότι είχε γίνει κύριος του γνωστικού αντικειμένου εξηντατεσσάρων διαφορετικών επιστημών, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν η  εκπαίδευση ελεφάντων και η εκτροφή αγελάδων. Γελώντας μέσα του ο σοφός ρώτησε: «Μόνο αυτά είναι τα επιτεύγματά σου; Ω Νάραντα! Αν δεν γνωρίζεις ποιος είσαι, σε τί ωφελεί να γνωρίζεις όλα τα άλλα;». Οι άνθρωποι καταβάλλουν πολλές προσπάθειες, για να μάθουν τα πάντα στον κόσμο. Κανένας, ωστόσο, δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια για να γνωρίσει τον εαυτό του. Τεράστιος χρόνος αναλώνεται, για να αποκτηθεί η γνώση άλλων πραγμάτων, ενώ ο άνθρωπος δεν τα καταφέρνει να βρει χρόνο για να γνωρίσει τον εαυτό του. Όσες κι αν είναι οι γνώσεις και η μόρφωση του ανθρώπου, η ευφυΐα του και η κοινωνική θέση του, ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να αποκτήσει ειρηνικό νου και ευτυχία, αν δεν γνωρίζει τον πραγματικό ανώτερο Εαυτό του.   
  
Η σύγκρουση και η διχόνοια στον κόσμο θα σταματήσουν, όταν οι άνθρωποι μάθουν να εφαρμόζουν στη ζωή τους τον έλεγχο των αισθήσεων.
-ΒΑΒΑ




 Source: SAI INSPIRES


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο