Radio

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What are the characteristics of true devotion? Bhagawan lovingly explains us today.

Whoever one may be, in whatever condition, if one gives no room for dispiritedness, if one has no fear at all, and if one remembers the Lord with unshaken faith and without any ulterior motive, all suffering and sorrow will fall away. The Lord will never enquire at any time the caste to which you belong or the precepts or traditions that you follow. Devotion doesn’t consist in wearing an ochre cloth, organising festivals, performing ritual sacrifices, shaving off the hair, carrying water pot or rod, matting the hair, etc. Instead, the characteristics of devotion are: a pure mind (anthah-karana), uninterrupted (whatever one may be doing) contemplation on God, the feeling that everything is the Lord’s creation, and therefore a) non-attachment to sense objects; b) the embracement of all in equal love; and c) dedication to true speech.

- Prema Vahini, Ch 61. 

True devotion really means installing the Divine in the heart and enjoying the bliss of the experience.
                                                                                -BABA



Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αληθινής αφοσίωσης; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα με αγάπη. 

Όποιος και αν είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται, αν δεν αφήνει περιθώρια για αποθάρρυνση και αποκαρδίωση, αν δεν έχει απολύτως κανένα φόβο, και αν έχει τον Κύριο διαρκώς στη σκέψη του με ακλόνητη πίστη και χωρίς κανένα απώτερο κίνητρο, τότε όλα τα βάσανα και οι θλίψεις του θα τον αφήσουν και θα απομακρυνθούν. Ποτέ ο Κύριος δεν θα εξετάσει την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκετε ή τις ηθικές αρχές ή τις παραδόσεις που ακολουθείτε στη ζωή σας. Αφοσίωση δεν σημαίνει να φοράτε ενδύματα σε χρώμα ώχρας, να διοργανώνετε εορταστικές εκδηλώσεις, να επιτελείτε  ιεροτελεστίες και λατρευτικές τελετουργικές θυσίες, να ξυρίζετε το κεφάλι σας, να κρατάτε ή να μεταφέρετε αγγεία νερού ή ραβδιά, να καλύπτετε τα μαλλιά της κεφαλής, κλπ. Αντί όλων αυτών, τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αφοσίωσης είναι τα εξής: ο αγνός νους του ανθρώπου, ο αδιάκοπος στοχασμός του για τον Θεό (και μάλιστα ανεξάρτητα από την εργασία του ή την ενασχόλησή του) και η αίσθηση του ανθρώπου ότι τα πάντα είναι δημιουργία του Κυρίου. Συνεπώς, αφοσίωση σημαίνει α) να απαλλαγούμε από την προσκόλληση στα αντικείμενα των αισθήσεων, β) να αγκαλιάζουμε τα πάντα με την ίδια αγάπη, και γ) να αφιερωθούμε απολύτως στα λόγια της αλήθειας.   

Αληθινή αφοσίωση στην πραγματικότητα σημαίνει ενθρόνιση του Θεού στην καρδιά και απόλαυση της ευδαιμονίας που προκύπτει από αυτή την εμπειρία.
                                                                                  -ΒΑΒΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο