Radio

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας



What is the best way to see the Divine in every soul? Bhagawan, Our Loving Master, clearly explains to us today.

Do not look at the world with a worldly eye. Look upon it with the eye of the Soul (Atma), as the projection of the Supreme Self (Paramatma). Then you can cross the horizon of dualities into the region of the Oneness. The One is experienced as many because of the forms and names people have imposed on it. That is the result of the mind playing its game. Withdrawal from sensory objects promotes inner exploration (nivritti), not outer inquiry and activity (pravritti). Along inner exploration lies the path of intellectual inquiry (jnana). The sacred activities like rituals and sacrifices laid down in the Scriptures help only to cleanse the consciousness. The freedom that makes one aware of the truth, is gained only by listening to the Guru, ruminating over what has been listened to, and meditating on its validity and significance. Only those who have detached their minds from desire can benefit from the Guru.

Sutra Vahini, Ch 1

When the heart is pure, the light of wisdom shines.
                                                                                             -BABA


Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βλέπουμε σε κάθε ψυχή την Θεία Φύση; Ο Μπάγκαβαν, ο αγαπημένος μας Κύριος, μας το εξηγεί σήμερα με σαφήνεια.
 
Μην κοιτάτε τον κόσμο με τα υλικά μάτια σας, τα εγκόσμια. Να τον κοιτάτε με τα μάτια της Ψυχής σας, θεωρώντας τον ως προβολή του Υπέρτατου Εαυτού. Αν το κάνετε αυτό, θα κατορθώσετε να διασχίσετε τον ορίζοντα ως τον οποίο δρουν οι χωριστικές δυαδικότητες και θα περάσετε στην περιοχή όπου τα πάντα συνενώνονται και γίνονται Ένα.  Το Ένα βιώνεται ως πολλαπλότητα, λόγω των μορφών και των ονομάτων που του έχει επιβάλει ο άνθρωπος. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο νους παίζει τα δικά του παιχνίδια. Η απομάκρυνση από τα αντικείμενα των αισθήσεων και η εγκατάλειψή τους προωθεί και προάγει την εσωτερική εξερεύνηση, όχι την έρευνα και τη δράση στο εξωτερικό πεδίο. Μαζί με την εσωτερική εξερεύνηση συμβαδίζει ο άνθρωπος στο μονοπάτι της πνευματικής έρευνας και αναζήτησης της γνώσης. Οι καθαγιασμένες δραστηριότητες όπως είναι οι ιεροτελεστίες και οι προσφορές θυσίας, που αναφέρονται και προσδιορίζονται στις Ιερές Γραφές, βοηθούν τον αναζητητή μόνο σε ό,τι αφορά τον εξαγνισμό της συνείδησης. Η ελευθερία που παρέχει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει την αλήθεια, επιτυγχάνεται μόνο ακούοντας τα λόγια του Δασκάλου, και μετά από βαθιά και επίμονη σκέψη  στα λόγια αυτά καθώς και με τον διαλογισμό πάνω στη δύναμή τους και την αξία τους. Μόνο όσοι έχουν ξεκολλήσει το νου τους από την επιθυμία μπορούν να ωφεληθούν από το ρόλο του Δασκάλου.       


Όταν η καρδιά είναι αγνή, το φως της σοφίας ακτινοβολεί.
                       -ΒΑΒΑ




 Source: SAI INSPIRES





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο