Radio

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What should be the true purpose of culture? Bhagawan explains through the Sanskrit term for culture.

‘Samskrithi’, the Sanskrit word for culture, is derived from the root word ‘Samskara’ which means the dual process of removing dust and dirt, and planting the virtues of Truth, Right Conduct, Love, Non-violence and Love. Certain obligatory rites of initiation and purification prescribed by the Vedas for one’s spiritual upliftment, are also referred to as Samskaras. There are 48 such, but all of them can be reduced to just one, which is the final and fulfilling one - recognition of one’s identity with the Divine. Man (Nara) is God (Narayana). The individual entity (Jiva) is Divinity (Brahman) seen through the limitations of primal ignorance.

- Divine Discourse, Oct 9, 1964

The spiritual path is the path of detachment, of sense control, of rigorous mind training.
                                                                -BABA


Ποιος πρέπει να είναι ο αληθινός σκοπός της πνευματικής καλλιέργειας; Ο Μπάγκαβαν μας δίνει την εξήγηση χρησιμοποιώντας την σανσκριτική λέξη που σημαίνει πνευματική καλλιέργεια.

Στα σανσκριτικά η λέξη, που σημαίνει πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη,  παράγεται από τη ρίζα “Samskara”, η οποία υποδηλώνει τη διαδικασία αφαίρεσης της σκόνης και της βρωμιάς και την καλλιέργεια των αρετών της Αλήθειας, της Ορθής Συμπεριφοράς, της Ειρήνης, της Μη-Βίας και της Αγάπης. Ορισμένες καθιερωμένες ιεροπραξίες μύησης και εξαγνισμού, που καθορίζονται από τις Βέδες, σχετικά με την πνευματική εξύψωση του ανθρώπου, αναφέρονται επίσης με τον ίδιο όρο “Samskara”. Οι ιερουργικοί κανόνες αυτού του είδους είναι 48, αλλά όλοι μαζί μπορεί να συνοψισθούν σε ένα, τον τελικό, που είναι και ο εκπληρωτικός – σύμφωνα με τον οποίο ο άνθρωπος αναγνωρίζει την  συνταύτισή του με τη Θεϊκή Φύση. Δηλαδή, ο άνθρωπος αναγνωρίζει ότι είναι Θεός. Η εξατομικευμένη ανθρώπινη ψυχική οντότητα είναι Θεός, όπως προκύπτει μέσα από την άρση της αρχέγονης άγνοιας. 

 Το πνευματικό μονοπάτι είναι το μονοπάτι της απαλλαγής από την προσκόλληση, του ελέγχου των αισθήσεων και της αυστηρής εξάσκησης του νου.
                                                                                            -ΒΑΒΑ


Source: SAI INSPIRES



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο