Radio

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

THOUGHT FOR THE DAY



Σκέψη της ημέρας


What is the true purpose of all learning and reasoning? Bhagawan lovingly explains to us today.

All the effort and investment you expend in pursuing the scriptures and noble thoughts are a sheer waste, if study and reflection do not help you to recognize that the mind is worse than a drunken monkey. Pilgrimages are for elevating the heart, sublimating the impulses and leading the lower self to higher levels of thought and action. Reason serves the same purpose, or at least, it ought to. Reason seeks to know the unity of the universe, the origin and the goal of all of it. Through reason, you should understand the laws that govern the microcosm (anu) and the macrocosm (Bruhath). It peeps behind the ever receding curtain to get a glimpse of the Puppeteer (Suthradhari) who pulls the strings.

- Divine Discourse, Apr 12, 1959

Desires are born of greed. When greed is weakened more and more, discontent declines in equal measure.
                                                                                            -BABA



Ποιος είναι ο αληθινός σκοπός όλων όσα μαθαίνουμε και όλων όσα συλλογιζόμαστε; Ο Μπάγκαβαν με αγάπη μας το εξηγεί σήμερα

Όλες οι προσπάθειες και ο πνευματικός εμπλουτισμός, που κάνετε εφαρμόζοντας τις επιταγές των Γραφών και αναπτύσσοντας ανώτερες και ευγενέστερες σκέψεις, είναι απλούστατα μάταιος και χαμένος κόπος, αν η μελέτη και ο στοχασμός σας δεν σας βοηθούν να κατανοήσετε ότι ο νους είναι χειρότερος από μια μεθυσμένη μαϊμού. Η συμμετοχή σε ιερά προσκυνήματα γίνεται για την ανύψωση της καρδιάς, τον εξευγενισμό των εσωτερικών παρορμήσεων και την καθοδήγηση του κατώτερου εαυτού σε ανώτερα επίπεδα σκέψης και δράσης. Η λογική εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, ή τουλάχιστον, οφείλει να το κάνει. Η λογική επιδιώκει να γνωρίσει την ενότητα που υπάρχει στο σύμπαν, την αφετηρία των πάντων και το σκοπό τους. Με τη βοήθεια της λογικής πρέπει να κατανοήσετε  τους νόμους που κυβερνούν τον μικρόκοσμο (δηλαδή τον κόσμο των ατομικών και υποατομικών σωματιδίων) και τον μακρόκοσμο (δηλαδή τον κόσμο του σύμπαντος). Η λογική κοιτάζει κλεφτά πίσω από τη κουρτίνα, η οποία όμως διαρκώς απομακρύνεται, για να πάρει το μάτι της τον Θεό, τον Καλλιτέχνη Μαριονετίστα, ο οποίος κινεί τα νήματα στο κουκλοθέατρο της ζωής. 

Οι επιθυμίες γεννιούνται από την πλεονεξία. Όταν η πλεονεξία αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο, η δυσαρέσκεια μειώνεται και αυτή κατ’ ανάλογο μέτρο.
                                                                                            -ΒΑΒΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο