Radio

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

THOUGHT FOR THE DAY



Σκέψη της ημέρας



What is the relation between the individual and the Divine? Bhagawan explains with a simple example and enlightens us.

The  purusha (man) is ‘he who lives in the  pura,’ that is the physical body. He who lives in the Universe, which is His body is  Purushotthama, the Supreme. A tiny ant creeping over the foot is cognised by your consciousness; that is because, a  purusha has consciousness filling the entire body. The  Purushotthama too has consciousness filling and activating His entire body, which is the Universe; and hence He is omniscient. The soul is the vyasthi (individual), the samashti (all of Creation) is God. The best reward for the individual (Purusha) is to merge in the Divine (Purushotthama). And the path is through the Knowledge begotten by action and love for God.


- Divine Discourse, Aug 17, 1964

The destiny of a nation or community is dependent on the moral fiber of its people.-  BABA


Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ του ανθρώπου, ως μεμονωμένου ατόμου, και του Θεού; Ο Μπάγκαβαν μας δίνει την εξήγηση και μας διαφωτίζει με τη βοήθεια ενός παραδείγματος. 


Άνθρωπος είναι «εκείνος που ζει μέσα στο σώμα», δηλαδή μέσα σε ένα φυσικό σώμα. Εκείνος που ζει μέσα στο Σύμπαν, το οποίο αποτελεί το σώμα Του, είναι το Υπέρτατο Όν, δηλαδή ο Θεός. Ένα μικρό μερμήγκι, που βαδίζει αργά και αθόρυβα πάνω στο πόδι σας, γίνεται αντιληπτό από τη συνείδησή σας. Αυτό συμβαίνει, διότι ο άνθρωπος έχει συνείδηση, δηλαδή αντιληπτική ικανότητα, που εκτείνεται σε όλο το σώμα του. Ομοίως και το Υπέρτατο Ον έχει συνείδηση, δηλαδή αντιληπτική ικανότητα, που καλύπτει και ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα Του, που είναι το Σύμπαν. Συνεπώς, το Υπέρτατο Ον είναι παντογνώστης. Ψυχή είναι το μεμονωμένο άτομο, ενώ το σύνολο της Δημιουργίας είναι ο Θεός.  Η καλύτερη ανταμοιβή για το μεμονωμένο άτομο είναι να συνενωθεί με το Υπέρτατο Ον. Και το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτή την συνένωση είναι η Γνώση που γεννιέται από τη δράση και την αγάπη του ανθρώπου για τον Θεό.


Η μοίρα ενός έθνους ή μιας κοινότητας εξαρτάται από τον ηθικό χαρακτήρα των ανθρώπων τους. - ΒΑΒΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο