Radio

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What is the mark of an educated person? Bhagawan gives us parameters to audit ourselves.

Education must result in the development of wisdom (Viveka) and humility (Vinaya). The educated person must be able to distinguish between the momentary and the momentous, the lasting and the effervescent. As an educated person, you must not run after glitter and glamour but must seek the good and golden. Keep the body in good trim, the senses under strict control, the mind well within check, the intellect sharp and clear, unhampered by prejudices and hatreds, and the feelings untouched by egoism. You must know the Divine Self, Atma too, for that is the very core. That is the effulgence which illumines your inner and outer selves. You must also cultivate Vinaya (humility). As an educated person, you must be grateful to your parents, who with great sacrifice have given you all the facilities that you now enjoy.

- Divine Discourse, Jul 25, 1958

Education should promote discrimination and humility.              - BABA


Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πεπαιδευμένου, δηλαδή του μορφωμένου ανθρώπου; Ο Μπάγκαβαν μας δίνει χαρακτηριστικά μέτρα για να ελέγξουμε τον εαυτό μας ως προς αυτό το χαρακτηριστικό.

Η παιδεία πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της σοφίας και της ταπεινότητας. Ο μορφωμένος άνθρωπος, δηλαδή αυτός που με την άρτια παιδεία έχει καλλιεργήσει τις νοητικές, ψυχικές και σωματικές του δυνατότητες, πρέπει να είναι ικανός να διακρίνει μεταξύ του στιγμιαίου ασήμαντου και του βαρυσήμαντου, του παροδικού και του μόνιμου. Ως μορφωμένοι άνθρωποι, δεν πρέπει να τρέχετε πίσω από ό,τι σπινθηροβολεί και σας γοητεύει, αλλά πρέπει να ζητάτε αυτό που είναι καλό και έχει γίνει από χρυσάφι. Να διατηρείτε το σώμα σας σε καλή κατάσταση, τις αισθήσεις σας κάτω από αυστηρό έλεγχο, τον νου σας σε επιτήρηση, τη διάνοια κοφτερή και καθαρή, ελεύθερη από μίση και προκαταλήψεις, και τα συναισθήματά σας μακριά από εγωισμούς. Ακόμη, πρέπει να γνωρίσετε τον Θεό, γιατί ο Θεός είναι ο πυρήνας, η ίδια η ύπαρξη. Ο Θεός είναι το Μέγα Φως που σας φωτίζει εσωτερικά και εξωτερικά. Ακόμη, πρέπει να καλλιεργείτε την ταπεινότητα. Ως άνθρωποι με παιδεία,  πρέπει να τρέφετε ευγνωμοσύνη προς τους γονείς σας, οι οποίοι με μεγάλες θυσίες σας εξασφάλισαν όλα τα μέσα που τώρα έχετε στη διάθεση σας και τα χαιρόσαστε. 


Η παιδεία πρέπει να προάγει τη διάκριση και την ταπεινοφροσύνη. - ΒΑΒΑ

Source: SAI INSPIRES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο