Radio

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


How can we transcend the qualities of the mind? Why? Bhagawan emphatically explains to us today.
The three qualities (gunas) of the mind have to be transcended sequentially. Lethargy (Thamas) should be transformed into passionate activity (Rajas) and Rajas into serenity and poise (Sathwa) and finally into atributelessness. The Gunas bind the person and leave impressions. Thamas is like the worms that creep and crawl in offal. Rajas is like the fly that sits on foul and also good things. Sathwa is like the bee that visits only fragrant flowers. But all the three are drawn towards objects nonetheless. One should be free from all traces of attachment. When your heart is infested with flies and worms, the pesticide of Namasmarana (constant remembrance of the Name of the Lord) has to be used for disinfecting.

- Divine Discourse, Aug 15, 1964

When the mind and the intellect unite, humanness reaches a state of freedom, which is referred to as liberation (Moksha). BABA


Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ιδιότητες του νου; Γιατί πρέπει να το κάνουμε;  Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα με έμφαση.


Ο άνθρωπος πρέπει να ξεπεράσει τις τρεις ιδιότητες του νου διαδοχικά, δηλαδή τη μια μετά την άλλη. Η ιδιότητα του λήθαργου ή της νωθρότητας (Thamas) πρέπει να ξεπερασθεί αφού μετασχηματισθεί σε ένθερμη και δυναμική δραστηριότητα (Rajas). Και αυτή πρέπει να ξεπερασθεί αφού μετασχηματισθεί σε ηρεμία και ισορροπία (Sathwa). Τελικά, θα επιτευχθεί η κατάσταση στην οποία δεν θα υπάρχει καμιά ιδιότητα, δηλαδή η κατάσταση χωρίς ξεχωριστή ατομική ύπαρξη. Αυτές οι ιδιότητες του νου (γκούνες) δένουν και δεσμεύουν το άτομο και αφήνουν αποτυπώματα. Η νωθρότητα, είναι όπως τα σκουλήκια, που γλιστρούν αργά και έρπουν πάνω σε ψοφίμι. Η ένθερμη και παθιασμένη δραστηριότητα είναι σαν τη μύγα που κάθεται σε βρωμερά αλλά και σε καλά πράγματα. Η ισορροπία μοιάζει με τη μέλισσα, η οποία πετάει και επισκέπτεται μόνο άνθη που μοσχοβολούν. Ωστόσο και οι τρεις ιδιότητες έχουν να κάνουν με την έλξη προς τα υλικά πράγματα του κόσμου. Όμως, ο άνθρωπος πρέπει να είναι απαλλαγμένος ακόμα και από τα ελάχιστα ίχνη της προσκόλλησης.  Όταν, λοιπόν, μύγες και σκουλήκια κατακλύζουν και πνίγουν την καρδιά σας, είναι καιρός να κάνετε απεντόμωση χρησιμοποιώντας το εντομοκτόνο της αδιάκοπης προσευχής και της σταθερής επανάληψης του Αγίου Ονόματος του Κυρίου.


Όταν ο νους και η διάνοια ενώνονται, η ανθρώπινη υπόσταση φθάνει σε μια κατάσταση ελευθερίας, η οποία αποκαλείται απελευθέρωση (Moksha). BABA.

 Source: SAI INSPIRES


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο