Radio

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας



What is the significance we must learn from the festival of Deepavali? What is the genuine way to celebrate Deepavali? Bhagawan lovingly explains to us today.

The festival of Deepavali is to express gratitude at the defeat of the Naraka (demonic) tendencies in man, which drags one down from Divinity. Naraka, whose death at the hands of Krishna is celebrated today, signifies hell. Narakaasura is the personification of all the traits of character that obstruct the upward impulses of man. The human being is a composite of man, beast and God, and in the inevitable struggle among the three for ascendency, you must ensure that God wins, suppressing the merely human and the lowly beast. The griha (home) where the Name of the Lord is not heard is a guha (cave), and nothing more. As you enter it, as you leave it and while you are in it, regularly perfume it, illumine it and purify it with the Name. Light it as a lamp at dusk and welcome it at dawn, as you welcome the Sun. That is the genuine Deepavali, the Festival of Lamps.

- Divine Discourse, Oct 24, 1965

Fill your hearts with the light of Love so that the evil qualities of hate, greed and conceit find no place therein.
                                                                                         -BABA


Ποια είναι η ιδιαίτερη σπουδαιότητα που έχει η αρχαία ινδουιστική γιορτή του φωτός, δηλαδή το Ντηπάβαλι, και την οποία πρέπει να μάθουμε; Ποιος είναι ο σωστός και γνήσιος τρόπος για να γιορτάσουμε αυτή τη γιορτή; Ο Μπάγκαβαν με αγάπη μας το εξηγεί σήμερα.
 
Ο εορτασμός του Ντηπάβαλι έχει ως σκοπό την έκφραση ευγνωμοσύνης για τη συντριβή του Νάρακα, των δαιμονικών τάσεων που υπάρχουν μέσα στον άνθρωπο και οι οποίες τον παρασύρουν και τον τραβούν προς τα κάτω με αποτέλεσμα να μην τον αφήνουν να ανυψωθεί και να πλησιάσει τον Θεό. Ο Νάρακα, του οποίου τον θάνατο στα χέρια του Κρίσνα εορτάζουμε σήμερα, συμβολίζει τον άδη, την κόλαση. Αυτός προσωποποιεί όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου χαρακτήρα, τα οποία παρεμποδίζουν τις ανοδικές δυνάμεις και τάσεις στον άνθρωπο. Το ανθρώπινο πλάσμα είναι μια σύνθεση ανθρώπου, ζώου και Θεού. Κατά τον αναπόφευκτο πόλεμο μεταξύ αυτών των τριών συστατικών στοιχείων για κυριαρχία και υπερίσχυση, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι νικητής θα αναδειχθεί ο Θεός, καθυποτάσσοντας το απλό ανθρώπινο στοιχείο και το κατώτερο ζώο. Το σπίτι, όπου το Άγιο Όνομα του Θεού  δεν προφέρεται και δεν ακούγεται, είναι ένα σπήλαιο και τίποτα παραπάνω. Όταν μπαίνετε μέσα στο σπίτι, όταν το αφήνετε και όταν παραμένετε μέσα σ’ αυτό, να το αρωματίζετε, να το φωτίζετε και να το εξαγνίζετε χρησιμοποιώντας το Άγιο Όνομα του Θεού. Το Όνομα του Θεού να το ανάβετε σαν να ήταν λυχνία όταν σουρουπώνει και να το καλωσορίζετε την αυγή, όπως καλωσορίζετε τον Ήλιο. Αυτό είναι το γνήσιο Ντηπάβαλι, το Φεστιβάλ ή η Γιορτή των Λυχνιών.    


Να γεμίσετε την καρδιά σας με το φως της Αγάπης ώστε οι κακές ιδιότητες του μίσους, της πλεονεξίας και της αλαζονείας να μη βρίσκουν θέση μέσα εκεί.
                                                             -ΒΑΒΑ






 Source: SAI INSPIRES







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο