Radio

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


Why should we strictly avoid shortcuts to wealth and accomplishing desire? Bhagawan explains to us today.

Right Conduct (Dharma) is the feet and Realization (Moksha) is the head of every human being. Wealth and Desire (Artha and  Kama) are the trunk and the limbs. The tragedy in the present times is that the Head and Feet are ignored while trunk and limbs are reckoned as vital. Enough warning about the tragedy this approach can lead to has been given in the ancient texts.  Sanathana Dharma has laid down the rules and regulations for the best possible utilisation of life, but for want of teaching, exposition and example, they have been sadly neglected. The neglect of these rules which give real happiness and peace, is like inflicting injuries on oneself. The land may be rich, but, if life is mean, it is deplorable. It does not matter if the standard of life is poor, provided the way of life is pure, full of love and humility, and is led with fear-of-sin and reverence towards elders.

- Divine Discourse, Aug 15, 1964
Actions done with the purity of thought, word, and deed is Right-Conduct. BABA


Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε αυστηρά τους πλάγιους δρόμους, που διευκολύνουν την απόκτηση πλούτου και την εκπλήρωση των επιθυμιών; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα.


Τα πόδια του ανθρώπου είναι η Ορθή Συμπεριφορά (Dharma) και η κεφαλή του είναι θεία Πραγμάτωση (Realization). Ο Πλούτος και η Επιθυμία αποτελούν τον κορμό και τα μέλη αυτού του σώματος. Το δράμα στην εποχή μας είναι ότι η Κεφαλή και τα Πόδια αγνοούνται, ενώ ο κορμός και τα μέλη θεωρείται ότι έχουν κρίσιμη σημασία για τη ζωή. Τα αρχαία κείμενα παρέχουν επαρκείς προειδοποιήσεις για την τραγωδία στην οποία μπορεί να οδηγήσει αυτή η αντίληψη. Στον Συμπαντικό Νόμο (που είναι γνωστός ως Sanathana Dharma) αναφέρονται οι επί μέρους νόμοι και οι κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την ζωή του. Ωστόσο, προκαλεί θλίψη ότι έχουν παραμεληθεί αυτοί οι κανόνες στο έργο της διδασκαλίας, της παρουσίασης και του παραδειγματισμού για τα θέματα αυτά. Παραμελώντας την εφαρμογή αυτών των κανόνων ζωής, οι οποίοι δίνουν αληθινή ευτυχία και ειρήνη, είναι σαν να χτυπούμε και να τραυματίζουμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Η γη μπορεί να είναι πλούσια, αλλά αν η ζωή του ανθρώπου είναι μίζερη, τότε αυτή η κατάσταση είναι αξιοθρήνητη. Δεν έχει σημασία αν το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό, αρκεί ο τρόπος της ζωής να είναι αγνός, γεμάτος αγάπη και ταπεινότητα, και ο άνθρωπος να ζει φοβούμενος την αμαρτία και τρέφοντας  σεβασμό απέναντι στους πιο ηλικιωμένους.



Πράξεις που γίνονται με αγνότητα σκέψης, λόγου και έργου είναι πράξεις Ορθής Συμπεριφοράς. ΒΑΒΑ
Source: SAI INSPIRES

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο