Radio

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας

Many organise ritualistic observances like the Rukmini Kalyana. But what is the inner meaning we must remind ourselves when we contemplate this event from the epics? Bhagawan lovingly reminds us today.

The story of Rukmini Kalyana (marriage of Rukmini to Lord Krishna) is the story of the union of Purusha (the Supreme Spirit) with Prakriti (creation, the objective world) itself. Rukmini is the individual self (jiva), and Krishna is the Supreme Self (Paramatma). She suffers from the rules and restrictions imposed by the objective world; egoism is her brother, worldliness is her father. But on account of her good conduct, her mind rested on God. Her prayers, repentance, yearning, and steadfastness were amply rewarded. The parents, brother and all the relatives objected, but an individual is born to work out their destiny, not to act a role in someone else’s drama. One is born to serve out one’s sentence; when the sentence ends, one is free. You shall not remain in prison on the pretext that a dear comrade is still in! Just think of this fact: Rukmini had not met Krishna before; there was no preliminary wooing. The soul yearned, and it won.

- Divine Discourse, Oct 28, 1963

The person who experiences the bliss of union with Divine has the strength of a thousand elephants.
-BABA



Πολλοί οργανώνουν λατρευτικές τελετουργίες για τους γάμους της Ρουκμίνης με τον Κρίσνα. Όμως, ποιο είναι το εσωτερικό νόημα που πρέπει να φέρνουμε στον νου μας, όταν στοχαζόμαστε τούτο το γεγονός, που αναφέρεται στην επική ποίηση; Ο Μπάγκαβαν μάς το θυμίζει σήμερα με αγάπη.


Η ιστορία των γάμων της Ρουκμίνης με τον Κρίσνα, τον Κύριο, είναι η ιστορία που αναφέρεται στην ένωση του Υπέρτατου Πνεύματος (Purusha) με την Φύση, δηλαδή με την Δημιουργία, με τον υλικό κόσμο. Η Ρουκμίνη είναι ο ατομικός εαυτός, η ατομική ψυχή (jiva) του ανθρώπου. Ο Κρίσνα είναι ο Υπέρτατος Θείος Εαυτός (Paramatma). Η ατομική ψυχή υποφέρει από τους κανόνες και τους περιορισμούς που επιβάλλει ο υλικός κόσμος. Αδελφός της είναι ο εγωισμός, και πατέρας της είναι το πνεύμα της απόλαυσης των υλικών πραγμάτων του κόσμου. Αλλά λόγω της καλής συμπεριφοράς της, ο νους της στηρίχτηκε στον Θεό. Οι προσευχές της, η μετάνοια, η λαχτάρα και η σταθερότητά της  ανταμείφθηκαν με μεγάλη γενναιοδωρία. Οι γονείς της, ο αδελφός και όλοι οι συγγενείς της είχαν αντίρρηση γι αυτή την εξέλιξη, αλλά το άτομο γεννιέται για να διεκπεραιώσει, να εκπληρώσει, το δικό του πεπρωμένο, όχι για να παίξει ρόλο στο δράμα που αφορά κάποιον άλλον. Ο άνθρωπος γεννιέται για να εκτίσει την ποινή του. Όταν η ποινή του λήξει, ο άνθρωπος αυτός ελευθερώνεται. Δεν θα παραμείνετε στη φυλακή με την δικαιολογία ότι κάποιος αγαπητός σύντροφός σας παραμένει ακόμα φυλακισμένος. Απλά σκεφτείτε τούτο το γεγονός: Η Ρουκμίνη δεν είχε συναντήσει τον Κρίσνα πιο πριν. Δεν υπήρξε μεταξύ τους κάποιας μορφής προκαταρκτική συναισθηματική σχέση. Η ψυχή ένοιωσε την λαχτάρα της επαφής και κέρδισε τον Θεό.


Εκείνος, που βιώνει την ευδαιμονία από την ένωσή του με τον Θεό, αποκτά την δύναμη που έχουν χίλιοι ελέφαντες.
-ΒΑΒΑ


 Source: SAI INSPIRES



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο