Radio

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What does it take to shed our animal nature and progress to the stage of Divinity? Bhagawan, Our Loving God, poignantly points out to us today.

To reach the Divine within, you must qualify yourself to pass through the four gates of self-control (Shama), self-enquiry (Vicharana), contentment (Trupti) and the company of the pious and virtuous (Satsanga). Shama calls for steadfast faith in the Lord and control of your senses and the mind. When you succeed in controlling the cognitive senses (Jnanendriyas), it becomes much easy to control the organs of action (Karmendriyas). Shama makes one a master of the mind and indriyas (sense and action organs). Such a person transcends the animal nature and can go forward from the human to the Divine. Birds, beasts and other creatures are concerned with the enjoyment of external things. Man alone is gifted with the capacity to discriminate between the transient and the permanent, and seek what is everlasting by controlling the senses and giving up attachment to the perishable body and the ephemeral objects of the phenomenal world.

- Divine Discourse, Feb 19, 1987

Righteous action and control of the senses are essential for the cultivation of universal love and goodness.
                   -BABA


Τι χρειάζεται για να απορρίψουμε την ζωώδη μας φύση και να προχωρήσουμε στο Θεϊκό στάδιο της εξέλιξης μας; Ο Μπάγκαβαν, ο Αγαπημένος Θεός μας, μας το επισημαίνει σήμερα με αυστηρότητα.
 
Για να φτάσετε στην Θεία Φύση, που βρίσκεται μέσα σας, πρέπει να αποκτήσετε τα προσόντα που χρειάζονται προκειμένου να περάσετε από τις εξής τέσσερεις πύλες: την πύλη του αυτοελέγχου, την πύλη της έρευνας για τον εαυτό σας, την πύλη της ικανοποίησης και την πύλη της συναναστροφής με τους ενάρετους και τους ευσεβείς. Για τον αυτοέλεγχο απαιτείται ακλόνητη πίστη στον Κύριο και έλεγχος των αισθήσεων και του νου. Όταν τα καταφέρετε να ελέγξετε τις αισθήσεις της νόησης και της γνώσης, τότε θα είναι πολύ εύκολο να ελέγξετε και τα σωματικά όργανα με τα οποία εκτελούνται οι πράξεις. Ο αυτοέλεγχος, λοιπόν, κάνει τον άνθρωπο κύριο του νου του και των οργάνων του για την λειτουργία των αισθήσεων και για την εκτέλεση των πράξεων. Ένας τέτοιος άνθρωπος ξεπερνάει την ζωώδη φύση του και μπορεί να προχωρήσει από το ανθρώπινο επίπεδο στο Θείο επίπεδο. Τα πτηνά, τα ζώα και τα άλλα πλάσματα ενδιαφέρονται για την απόλαυση που τους προσφέρουν τα εξωτερικά υλικά πράγματα του κόσμου. Μόνο ο άνθρωπος είναι προικισμένος με την ικανότητα να διακρίνει μεταξύ του προσωρινού και του αιώνιου και να αναζητάει αυτό που είναι αιώνιο - το πετυχαίνει δε ελέγχοντας τις αισθήσεις του και εγκαταλείποντας την προσκόλληση στα φθαρτά και τα εφήμερα αντικείμενα του φαινομενικού κόσμου.     


Η επιτέλεση πράξεων δικαιοσύνης και ο έλεγχος των αισθήσεων είναι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια συμπαντικής αγάπης και καλοσύνης.

                                                                                -ΒΑΒΑ   



 Source: SAI INSPIRES



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο