Radio

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


What is the relationship between the mind, it’s stability and the duties we do? Bhagawan lovingly explains and motivates us today.

The root cause of all trouble is the uncontrolled, ill-directed mind. Like when the river Godavari is in floods, it rolls along, causing slips and slides, and devastates vast areas on both banks. Discriminatory wisdom (Viveka) and non-attachment (Vairagya) are the two bunds which tame the mad energy of the flood and lead the raging waters into the sea, which is, after all, the destination the waters seek. How can they be implanted? By the first three primary goals of life: righteousness, wealth, and desire-fulfillment (dharma, artha, and kama). The practice of dharma is the art of living. No attempt need be made to run away from the duties of one’s station and status. Remember, those duties have to be done as worship, as offerings of one’s intelligence, skill, qualities, thoughts and feelings to the feet of the Lord in a spirit of thankfulness for the chance given, without a trace of egoism or a sense of attachment to the fruits of the actions.

- Divine Discourse, Apr 23, 1961.

The proper fulfillment of duties is part of the spiritual discipline necessary for getting enlightenment.
-BABAS 


Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ νου, σταθερότητας του νου και εκτέλεσης των καθηκόντων μας; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα με αγάπη και κινητοποιεί το ενδιαφέρον μας.

 Η ριζική αιτία όλων των ταλαιπωριών του ανθρώπου είναι ο νους του, όταν δεν ελέγχεται και δεν κατευθύνεται σωστά.  Ανάλογα συμβαίνουν και στην περίπτωση του ποταμού, που πλημμυρίζει και κυλάει στροβιλίζοντας στη ροή του προκαλώντας γλίστρες και κατολισθήσεις και καταστρέφοντας μεγάλες περιοχές και στις δυο του όχθες. Η διάκριση και η απαλλαγή από την προσκόλληση είναι οι δυο δυνάμεις που δαμάζουν την άγρια ενέργεια της πλημμύρας και οδηγούν τα μανιασμένα νερά του ποταμού στη θάλασσα -  η θάλασσα άλλωστε είναι και ο προορισμός που επιζητούν τα ορμητικά νερά καθώς τρέχουν. Πώς μπορούμε να βάλουμε μέσα στον άνθρωπο αυτές τις δυο δυνάμεις; Μπορούμε να το κάνουμε με τις τρεις πρωταρχικές επιδιώξεις της ζωής: δηλαδή με την δικαιοσύνη, την ευημερία και την εκπλήρωση των επιθυμιών. Η τήρηση της δικαιοσύνης, δηλαδή της καλής συμπεριφοράς και της εκπλήρωσης του καθήκοντος, είναι η τέχνη της ζωής. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αποφεύγει ο άνθρωπος την εκπλήρωση των καθηκόντων του. Να θυμόσαστε ότι τα καθήκοντα πρέπει να ασκούνται ως λατρεία, ως προσφορά της νοημοσύνης, των ικανοτήτων, των αρετών, των σκέψεων και των συναισθημάτων του ανθρώπου, στα πόδια του Κυρίου με πνεύμα θερμής ευχαριστίας για την ευκαιρία που του προσφέρεται, και μάλιστα  χωρίς ίχνος εγωισμού ή προσκόλλησης στους καρπούς των πράξεών του.         
 
Ο ορθός τρόπος εκτέλεσης των καθηκόντων σας αποτελεί μέρος της πνευματικής πειθαρχίας και είναι απαραίτητος για την φώτισή σας.
-ΒΑΒΑ  



Source: SAI INSPIRES




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο