Radio

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


From the example of Lakshmana and Shatrughna’s grief in the cradle, what is the precious lesson we must learn? Bhagawan lovingly teaches us today.

Mother Sumitra's twin children, Lakshmana and Shatrughna, arrived in the world crying. Sumithra tried various strategies but failed to soothe their inconsolable grief. Sage Vasishta then suggested keeping Lakshmana in the cradle with Rama, and Shatrughna in the cradle with Bharatha. Sumithra did accordingly and found that both stopped crying immediately, started drinking milk and playing in the cradle. The Sage explained thus, “Oh noble mother, a branch is a part of the tree. Humans are part of Divinity and cannot live without Him. Lakshmana did not rest until he was united with Rama and Shatrughna could not bear separation from Bharatha. The Individual cannot live apart from the Absolute Self, which is its source. A fish cannot exist away from water, even if it is placed in a golden bowl studded with precious stones. Similarly, the individual self is restless until it reaches the Absolute Self, which is its source.”

- Summer Showers 1996, Ch 3

The secret to peace and joy is: God first, the world next, myself last.
                             -BABA


Ποιο είναι το πολύτιμο μάθημα που μας διδάσκει το παράδειγμα της στενοχώριας που είχαν στην κούνια τους ο Λάκσμανα και ο Σάτρουγνα; Ο Μπάγκαβαν μας διδάσκει σήμερα με αγάπη.

Τα δίδυμα παιδιά της μητέρας Σούμιτρα, ο Λάκσμανα και ο Σάτρουγκνα, ήλθαν στον κόσμο κλαίγοντας. Η Σούμιτρα δοκίμασε διάφορους τρόπους για να τα καθησυχάσει, αλλά δεν μπόρεσε να κατευνάσει την απαρηγόρητη θλίψη τους. Τότε, ο Σοφός Βασίστα πρότεινε να κρατήσουν τον Λάκσμανα στην κούνια του με τον Ράμα και τον Σάτρουγκνα στην κούνια του με τον Μπάρατα. Η Σούμιτρα ακολούθησε την υπόδειξη και διαπίστωσε ότι τα δυο παιδιά σταμάτησαν αμέσως να κλαίνε, ενώ άρχισαν να πίνουν γάλα και να  παίζουν στην κούνια τους. Ο Σοφός έδωσε την ακόλουθη εξήγηση: «Ω  μητέρα, που έχεις υψηλή ευγενική καταγωγή, το κλαρί είναι μέρος του δέντρου. Οι άνθρωποι είναι μέρος του Θεού και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς Εκείνον. Ο Λάκσμανα δεν ησύχαζε πριν συναντήσει τον Ράμα και ο Σάτρουγκνα δεν μπορούσε να υποφέρει τον χωρισμό του από τον Μπάρατα. Ο Εξατομικευμένος άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει ξεχωριστά από τον Ανώτερο Απόλυτο Εαυτό, που αποτελεί την πηγή και την αφετηρία του. Το ψάρι δεν μπορεί να ζήσει μακριά από το νερό, ακόμη και αν το τοποθετήσουμε σε χρυσό δοχείο πλούσια διακοσμημένο με πολύτιμα πετράδια. Παρομοίως, ο ατομικός εαυτός ανησυχεί ως ότου φτάσει και ενωθεί με τον Ανώτερο Απόλυτο Εαυτό, που είναι η πηγή της ύπαρξής του».          

Το μυστικό για να φτάσουμε στην ειρήνη και την χαρά είναι το εξής: Πρώτος ο   Θεός, μετά ο κόσμος, και τελευταίος εγώ.
                            - ΒΑΒΑ 


 Source: SAI INSPIRES





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο