Radio

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


How do we counter the pulls of the Gunas or qualities of passion and dullness? Bhagawan lovingly explains to us today.

As your day progresses, as one enters the field of daily work and toil, you are infused with the passionate quality (rajoguna). Before you take your lunch, meditate on the Lord again and dedicate the work, and the fruit derived from it to the Lord Himself. Start eating only after this act of devotion and grateful remembrance. This is the meaning of the noon (maadhyannika) worship. By observing this ritual, passion is kept in check and is overpowered by the satwic nature. During the day, people are possessed by a third nature, tamas or dullness. When evening descends, one hurries home, eats one’s fill, and is overpowered by sleep. But a duty still remains. To eat and sleep is the fate of idlers and drones. When the worst of the qualities, tamas threatens to rule, one must make a special effort to escape its coils by resorting to prayer in the company of those who extol the Lord, reading about the glory of God, the cultivation of good virtues, and the purposeful nursing of good rules of conduct. This is the prescribed evening worship (sandhyavandana).

- Dharma Vahini, Ch 7

Prayer alone makes life happy, harmonious and worth living in this universe.
                                      -BABA



Πώς αντιμαχόμαστε την επιρροή που ασκούν οι Γκούνες (οι ιδιότητες) του πάθους και της αδράνειας; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα με αγάπη.

Καθώς προχωρεί η ημέρα σας, καθώς εισερχόσαστε στο πεδίο της καθημερινής  εργασίας σας και του μόχθου, καταλαμβανόσαστε από την ιδιότητα του πάθους και της δράσης (rajoguna). Πριν πάρετε το μεσημεριανό γεύμα σας, διαλογιστείτε στοχαζόμενοι τον Κύριο και αφιερώστε την εργασία σας καθώς και τον καρπό που προκύπτει από αυτήν στον Ίδιο τον Κύριο. Να αρχίζετε το φαγητό, μόνο μετά από αυτή την πράξη αφοσίωσης και αφού φέρετε στη σκέψη σας με ευγνωμοσύνη την ανάμνηση του Θεού. Αυτό είναι το νόημα της μεσημεριανής λατρείας. Εφαρμόζοντας αυτήν την τελετουργία, ελέγχετε την ιδιότητα του πάθους ή της δράσης, που έτσι κατανικιέται από την σατβική ιδιότητα της ισορροπίας. Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι άνθρωποι καταλαμβάνονται από τη φύση μιας τρίτης ιδιότητα, της ταμασικής ιδιότητας της αδράνειας ή της μουντάδας. Όταν έρχεται το βράδυ, ο άνθρωπος επείγεται να επιστρέψει στο σπίτι του, εκεί τρώγει και χορταίνει και έτσι παραδίνεται στον ύπνο. Απομένει όμως ένα ακόμη καθήκον. Το φαΐ και ο ύπνος είναι η μοίρα των αργόσχολων και των κηφήνων που τεμπελιάζουν. Όταν η χειρότερη ιδιότητα, δηλαδή η ιδιότητα της αδράνειας και της μουντάδας, απειλεί να αναλάβει τα ηνία και να κυριαρχήσει, τότε ο άνθρωπος χρειάζεται να καταβάλει ειδική προσπάθεια ώστε να γλυτώσει από τα πλοκάμια της καταφεύγοντας στην προσευχή με την συναναστροφή εκείνων που υμνούν τον Κύριο, στην μελέτη κειμένων εξύμνησης της δόξας του Θεού, στην καλλιέργεια των σπουδαίων αρετών και στην φροντίδα για την εφαρμογή των κανόνων της καλής συμπεριφοράς. Αυτή είναι η προβλεπόμενη καθιερωμένη βραδινή λατρεία.     

Η προσευχή από μόνη της κάνει τη ζωή ευτυχισμένη, αρμονική και άξια για να την ζει κανείς σε τούτο το σύμπαν.
               -ΒΑΒΑ



Source: SAI INSPIRES







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο