Radio

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

THOUGHT FOR THE DAY



Σκέψη της ημέρας



Why is it very important for an aspirant to be wary of pride? Bhagawan lovingly explains and cautions us today.

The effulgence of your soul (Atma) is obscured by ego. Therefore, when ego is destroyed, all troubles end, all discontents vanish, and bliss is attained. Just as the sun is obscured by mist, so also, the feeling of ego hides eternal bliss. Even if the eyes are open, a piece of cloth or cardboard can prevent vision from functioning effectively and usefully. So too, the screen of selfishness prevents one from seeing God, who is in fact nearer than anything else. Develop the characteristics of truth, kindness, love, patience, forbearance and gratefulness. Ego (ahamkara) cannot subsist wherever these qualities reside, just as darkness disappears with sunrise. Many a spiritual aspirant (sadhaka), recluse, and renunciant (sanyasin) has allowed all excellences won by long years of struggle and sacrifice to slip away through this attachment to the self. Power without the bliss of God-realisation is a wall without a basement. 

- Prema Vahini, Ch 15

When you are chopping vegetables, consider that you are chopping away your desires and ego with the knife of wisdom.
                     -BABA


Γιατί είναι σημαντικό για τον πνευματικό αναζητητή να είναι προσεκτικός σε ό,τι αφορά τον εγωισμό; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα με αγάπη και μας συνιστά να προσέχουμε.

 Η λαμπρή ακτινοβολία της ψυχής σας, δηλαδή του Ανώτερου Εαυτού σας, σκοτεινιάζει από το εγώ. Συνεπώς, όταν καταστρέφεται το εγώ, όλες οι δυσκολίες τελειώνουν, όλες οι δυσαρέσκειες εξαφανίζονται και ο άνθρωπος κατορθώνει να φτάσει στην υπέρτατη ευδαιμονία. Ακριβώς όπως ο ήλιος σκοτεινιάζει από τον πέπλο της ομίχλης, έτσι και η αίσθηση του εγώ αποκρύπτει την αιώνια υπέρτατη ευδαιμονία. Ακόμα και αν τα μάτια παραμένουν ανοιχτά, ένα κομμάτι ύφασμα ή ένα χαρτόνι μπορεί να εμποδίσει την όραση να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ωφέλιμα. Κατ’ ανάλογο τρόπο, το παραπέτασμα του εγωισμού παρεμποδίζει τον άνθρωπο να δει τον Θεό, ο οποίος στη πραγματικότητα βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο περισσότερο από καθετί άλλο. Φροντίστε να αναπτύξετε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αλήθειας, της καλοσύνης, της αγάπης, της υπομονής, της ανεκτικότητας και της ευγνωμοσύνης.  Οπουδήποτε βρίσκονται αυτές οι αρετές, εκεί το εγώ δεν μπορεί να συνυπάρξει, ακριβώς όπως με την ανατολή του ήλιου εξαφανίζεται το σκοτάδι. Πολλοί πνευματικοί αναζητητές, ερημίτες και απαρνητές επέτρεψαν σε όλες τις αρετές, που κέρδισαν με αγώνες και θυσίες τόσο πολλών  ετών, να πάνε χαμένες, λόγω της προσκόλλησης στο εγώ τους. Δύναμη χωρίς την υπέρτατη ευδαιμονία, η οποία αντλείται από την συνειδητοποίηση του Θεού, μοιάζει με τοίχο που δεν έχει γερά θεμέλια.
 
Όταν κόβετε σε κομμάτια τα λαχανικά, για να τα μαγειρέψετε, να σκεπτόσαστε  ότι αποκόπτετε τις επιθυμίες σας και το εγώ σας με το μαχαίρι της πνευματικής σοφίας.
                                         -ΒΑΒΑ  




 Source: SAI INSPIRES



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο