Radio

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


If God is formless, what is the rationale behind worshipping an image or idol as God? Bhagawan, our loving Master, clearly explains to us today.

Many people slander image worship, but its basis is really one’s capacity to see the macrocosm in the microcosm. The value of image worship is testified by experience; it doesn’t depend on one’s imaginative faculty. What is found in the form of the Lord (Virat-swarupa) is also found, undiminished and unalloyed, in the image form (Swarupa). Images serve the same purpose as metaphors and similes in poetry. They illustrate, amplify, and clarify. Joy comes not through the shape of things but through the relationship established. Not any child but her child makes the mother happy. So it is with each one and all things! With each and every thing in the universe, if one establishes that kinship, that Godly love (Iswara prema), then truly an overpowering joy can be experienced! Only those who have felt it can understand.

- Prema Vahini, Ch 20. 

If you wish to experience oneness, you must see the cosmos through the glass of ekatma-bhava (spiritual unity).
           -BABA


Αν ο Θεός δεν έχει μορφή, τότε ποια είναι η λογική που βρίσκεται πίσω από τη λατρεία ως Θεού μιας εικόνας Του ή ενός ειδώλου Του; Ο Μπάγκαβαν, ο Αγαπημένος μας Κύριος, μας το εξηγεί σήμερα με σαφήνεια.

 Πολλοί άνθρωποι δυσφημούν την λατρεία της εικόνας του Θεού, αλλά η βάση αυτής της αντίληψης είναι πραγματικά η ικανότητα του ανθρώπου να δει τον μακρόκοσμο, δηλαδή ολόκληρο το σύμπαν, στον μικρόκοσμο, δηλαδή στον εξατομικευμένο άνθρωπο. Η αξία της λατρείας της εικόνας του Θεού βεβαιώνεται από την ίδια την εμπειρία. Η αξία αυτή δεν εξαρτάται από την δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να φαντάζεται. Ό,τι βρίσκεται στη μορφή του Κυρίου, βρίσκεται επίσης, αμείωτο και απρόσμικτο, στη μορφή της εικόνας Του. Οι εικόνες του Θεού εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό που εξυπηρετούν οι μεταφορές και οι παρομοιώσεις στην ποίηση. Επεξηγούν και απεικονίζουν, μεγεθύνουν και διευκρινίζουν. Η χαρά δεν προκύπτει από το σχήμα και τη μορφή των πραγμάτων, αλλά από την εσωτερική πραγματική σχέση που δημιουργείται. Την μητέρα δεν την κάνει ευτυχισμένη οποιοδήποτε παιδί, αλλά το δικό της παιδί. Το ίδιο συμβαίνει με καθένα από όλα τα πράγματα! Αν ο άνθρωπος καθιερώσει, με καθένα και με όλα τα πράγματα στο σύμπαν, εκείνη τη στενή συγγενική σχέση που δημιουργεί η αγάπη του Θεού, τότε στ’ αλήθεια θα βιώσει μια παράφορη αγαλλίαση!  Αυτό μπορούν να το καταλάβουν μόνο εκείνοι που έχουν νοιώσει τούτη την αγαλλίαση.  
  
Αν επιθυμείτε να βιώσετε την εμπειρία της απόλυτης ενότητας των πάντων στο ένα, πρέπει να δείτε το κοσμικό σύμπαν μέσα από το γυαλί της πνευματικής ενότητας.
                    -ΒΑΒΑ 




 Source: SAI INSPIRES




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο