Radio

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας


Why is transforming our daily lives in accordance with scriptures supremely important? Bhagawan, Our Loving Master, clearly explains to us today with a memorable example.

The almanac (calendar) might indicate that ten units of rain will fall, but even if the daily sheet on the calendar is folded ten times and squeezed, not a drop of rain can be extracted. The purpose of the calendar is not to give rain but only to give information about rain and its quantity; its pages do not contain the ten units of rain which is there only in the clouds above. So too, the scriptures (shastras) can only give information about doctrines, axioms, rules, regulations, and duties. The sublime characteristics of the Vedas, the Upanishads, and scriptures are that they give instruction in the methods of attaining peace and liberation. But they aren't saturated with these essences of bliss; one can't collect the essences by squeezing the texts. One has to discover the path, direction, and goal as described in them, and then tread the path, follow the direction, and reach the goal.

- Prema Vahini, Ch 16. 

An ounce of practice is better than a ton of precept.
                                                                                           -BABA


Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μεταμορφώνουμε την  καθημερινή μας ζωή σύμφωνα με όσα ορίζουν τα ιερά κείμενα; Ο Μπάγκαβαν, ο Αγαπημένος μας Κύριος, μας το εξηγεί σήμερα με σαφήνεια χρησιμοποιώντας ένα αλησμόνητο παράδειγμα. 
 
Το ημερολόγιο που περιέχει και μετεωρολογικές πληροφορίες θα μπορούσε να αναφέρει για ορισμένη ημέρα την ένδειξη ότι θα έχουμε βροχόπτωση δέκα μονάδων. Ωστόσο, αν διπλώσουμε δέκα φορές το φύλλο αυτής ημέρας του ημερολογίου και αν το συμπιέσουμε, δεν είναι δυνατό να βγάλουμε από αυτό ούτε μια σταγόνα βροχής. Ο σκοπός αυτού του ημερολογίου δεν είναι να μας δίνει βροχή, αλλά μόνο να μας πληροφορεί για την βροχή και τον όγκο της. Οι σελίδες του δεν περιέχουν τις δέκα μονάδες του όγκου της βροχής, η οποία συγκρατιέται ψηλά επάνω στα σύννεφα. Κατ’ ανάλογο τρόπο, οι ιερές γραφές μπορούν να μας δώσουν  πληροφορίες μόνο για τα δόγματα, τα αξιώματα, τους κανόνες, τις εντολές και τα καθήκοντα που προβλέπουν. Τα μεγαλειώδη χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Βεδών, των Ουπανισάδων και των γραφών είναι ότι παρέχουν οδηγίες για τις μεθόδους με τις οποίες επιτυγχάνουμε την ειρήνη και την απελευθέρωση. Αλλά οι γραφές αυτές δεν είναι πλημμυρισμένες από την ουσία και το απόσταγμα της ευδαιμονίας. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να συλλέξει την ουσία και το απόσταγμα των γραφών συμπιέζοντας τα αντίστοιχα κείμενα. Ο άνθρωπος πρέπει να ανακαλύψει το μονοπάτι, την κατεύθυνση και το τέρμα, όπως αυτά περιγράφονται στις γραφές, και στη συνέχεια να βαδίσει στο μονοπάτι, να ακολουθήσει την κατεύθυνση και να φτάσει στο τέρμα, στον σκοπό.  

 Μια ουγγιά πρακτικής εφαρμογής είναι καλύτερη από ένα τόνο ηθικής διδασκαλίας.
                                                        -ΒΑΒΑ



 Source: SAI INSPIRES





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο