Radio

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας



If we were to become students of Nature we can learn much. Bhagawan explains this with a few simple examples.

Man can learn any number of good qualities from animals, birds, insects and worms. The animal, donkey is viewed with contempt. But the quality of patience to be found in a donkey is not found even in man. Whatever burdens may be heaped on its back, it bears them all with forbearance. Even when it is starved of food and water, it presents a calm face. Man has thus to learn the quality of forbearance from the donkey. The ant is one of the tiniest among insects. But the ant has a capacity for foresight; with foreknowledge of the rainy season ahead, it starts storing food from three months in advance. Then, there is the spider - Determination is one of its traits. How many times its web may be destroyed or broken, the spider will go on remaking it with relentless determination.

- Divine Discourse, Feb 13, 1997

A person can be called truly human, if they possess the qualities of calmness, forbearance and compassion.
                                                                                    -BABA


Αν επρόκειτο να γίνουμε μαθητές, για να σπουδάσουμε τη Φύση, πολλά θα είχαμε να μάθουμε. Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί χρησιμοποιώντας λίγα απλά παραδείγματα.

Ο άνθρωπος έχει να διδαχθεί πάρα πολλές καλές ιδιότητες από το παράδειγμα που δίνουν τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα και τα σκουλήκια. Το γαϊδουράκι είναι ένα ζώο που ο κόσμος το βλέπει με περιφρόνηση.  Ωστόσο, την ιδιότητα της υπομονής που επιδεικνύει αυτό το ζώο δεν την βρίσκουμε ούτε στον άνθρωπο. Όσο βάρος και αν του φορτώσουν στη ράχη, το σηκώνει όλο με ανεκτικότητα. Ακόμη και όταν λιμοκτονεί από έλλειψη τροφής και βασανίζεται από δίψα, διατηρεί την ηρεμία στο πρόσωπό του. Συνεπώς, ο άνθρωπος πρέπει να διδαχθεί την αρετή της υπομονής και της ανεκτικότητας από το γαϊδουράκι. Το μερμήγκι είναι ένα από τα πιο μικρόσωμα έντομα. Αλλά διαθέτει την ικανότητα να προνοεί. Επειδή προβλέπει την εποχή των βροχών, αρχίζει να αποθηκεύει τροφές με προήγηση τρεις μήνες πριν από το ξεκίνημα των βροχών. Κατόπιν έχουμε την αράχνη. Ένα από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα είναι η αποφασιστικότητα. Όσες φορές και αν καταστραφεί η σχισθεί ο ιστός της, η αράχνη επιμένει να τον ξαναφτιάχνει με άκαμπτη αποφασιστικότητα.    

Το ανθρώπινο ον μπορεί να ονομασθεί πραγματικός άνθρωπος, αν έχει αποκτήσει  τις ιδιότητες της ψυχικής γαλήνης, της ανεκτικότητας και της ευσπλαχνίας.
                                                                                    -ΒΑΒΑ


Source: SAI INSPIRES





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο